Cautare
, Contributor

Licitații |
|

Cea mai mare mină de diamante roz și-a închis porțile

Cea mai mare exploatare de diamante roz, situată în Australia, s-a închis după 37 de ani de activitate.  
download (2)

Experții gemologi și dealerii de pietre prețioase estimează că prețurile diamantelor roz, deja foarte mari, vor exploda după ce mina australiană Argyle a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că-și închide porțile. Din 1983 încoace, mina a produs peste 90% din diamantele roz existente pe piață, într-un ritm anual de 10.000 de carate finisate. În cei aproape 40 de ani de activitate, Argyle a adus pe lume diamante de 865 de milioane de carate brute, devenind cunoscută pentru pietrele pure și cu colorit intens roz sau violet, descoperite aici. După închidere, mina va trece printr-un proces de reabilitare a terenului, a cărui durată este estimată la cinci ani.

Pink Star
Pink Star

Cum comorile de la mina Argyle au fost epuizate, situația nu este deloc… roz în lumea diamantelor roz, care se vând pentru sume exorbitante. The Australian Diamond Portfolio apreciază că valoarea diamantelor a crescut, în medie, cu peste 11% din 2010 încoace, iar compania Rio Tinto, deținătoarea exploatării de la Argyle, susține că pentru diamantele roz creșterea a fost de două cifre în același interval de timp. Iar închiderea minei nu face decât ca prețurile să crească și mai mult.

În noiembrie 2010, așa-numitul diamant roz Graff a atras atenția lumii întregi după ce a fost vândut, la o licitație organizată de casa Sotheby’s în Geneva, cu 46 de milioane de dolari.
Recordul actual de preț este deținut de CTF Pink Star, un diamant pur, de un roz viu, de 59,60 carate, vândut pentru 71,2 milioane de dolari în Hong Kong. Ambele diamante provin din minele din Africa, însă cele exploatate la Argyle costau deja cu până la 20 de procente mai mult decât cele provenite din Siberia, Africa de Sud sau Tanzania.

Spirit of the Rose
Spirit of the Rose

Pentru cine își permite, diamantele sunt veșnice și o investiție sigură. Un moment interesant s-ar putea înregistra pe 11 noiembrie, când casa Sotheby’s organizează, la Geneva, o licitație de bijuterii și pietre prețioase în cadrul căreia va fi vândut Spirit of the Rose, un diamant roz scos la lumină din mina rusă Alrosa, din Iakuția. Din totalul pietrelor prețioase exploatate aici, diamantele roz și violet reprezintă 1 la mie. Spirit of the Rose (botezat după spectacolul de balet al trupei Ballets Russes, faimoasă între 1920 – 1930) este evaluat la 23 de milioane de dolari. Dar estimarea a fost făcută înainte de închiderea minei Argyle.

Spirit of the Rose
Spirit of the Rose

Foto Sotheby’s

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii