FacebookTwitterLinkedIn

Dacă ar fi să aleg doar două zone din România, aș opta pentru Transilvania și Delta Dunării

Transilvania a fost ignorată ani la rândul de turiștii români, fiind mai degrabă destinația pe care o alegeau sașii atunci când reveneau în țară sau turiștii străini care auzeau că Dracula provine din această regiune. Popularitatea zonei a crescut odată cu o vizită a prințului Charles al Marii Britanii aici, când televiziunile l-au filmat culegând flori de pe dealurile de lângă Viscri, iar el a mărturisit că este unul dintre cele mai frumoase locuri în care a călătorit. A fost imboldul de care au avut nevoie atât turiștii, cât și investitorii, astfel că acum turismul în întregul ținut a luat amploare.

De ce Transilvania?

Iubesc Transilvania pentru atmosfera satelor săsești, pentru casele colorate, aliniate perfect, una lângă alta, ca niște fortărețe (acest stil de urbanism ar fi meritat răspândit în toată țara), pentru bisericile fortificate și pentru mâncarea delicioasă și ospitalitatea oamenilor. Pentru o experiență autentică desăvârșită, recomand celor care călătoresc în zonă să se cazeze într-o casă tradițională. Acestea se pot închiria fie integral, fie poți opta să locuiești cu localnicii. Aici timpul se scurge încet, nimic nu-i pe grabă, vii ca să te relaxezi și să te bucuri de liniște.

Ce sate săsești poți vizita?

Există sate mai populare precum Viscri, cu mai multe pensiuni și restaurante, o parte dintre ele deschise de cupluri care au abandonat viața aglomerată și poluată a marilor orașe pentru liniștea de la sat. Mie îmi place foarte mult și la Criț, dar și în sate mai puțin turistice precum Mãlâncrav, unde, atunci când am fost eu, nu aveam nici măcar semnal la telefon. E bine să știți că dacă nu găsiți pensiuni disponibile, puteți încerca oricând să vă cazați într-una dintre casele Mihai Eminescu Trust, asociația care se ocupă cu renovarea caselor din Transilvania și pe care le închiriază apoi turiștilor ce își doresc o experiență autentică.

Nu ratați „Ținutul Conacelor“

De-a lungul timpului, în județul Covasna au fost construite cele mai multe conace nobiliare din Ținutul Secuiesc, peste 200 la număr. În prezent, multe dintre ele au rămas în picioare, unele au fost transformate în cămine culturale sau sedii pentru instituții publice, altele au fost restaurate și acum sunt locuite, iar altele au devenit unități de cazare unde îți vei dori să revii. O vizită în județul Covasna permite celor pasionați de istorie, de tradiții și experiențe deosebite să vadă cum se trăia în România în urmă cu zeci, sute de ani și să experimenteze un stil de viață pitoresc și autentic.

Ce poți face în Ținutul Conacelor?

Experiența de a te caza într-unul din conacele sau castelele seculare poate fi completată de ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de săteni, ori de lecții de gătit kurtos, gulaș sau pâine cu cartofi în cuptorul cu jăratec, urmate, bineînțeles, de sesiuni de degustare. Puteți opta și pentru workshop-uri de pictură pe sticlă sau decorarea turtei dulci de casă, îndulcită cu miere la Târgul Secuiesc. Aceste activități sunt potrivite pentru copii mici și mari deopotrivă, astfel că întreaga familie va fi mulțumită. Știm cu toții cât de complicat este uneori să alegi o destinație de vacanță pe placul fiecărui membru al familiei. Garantez că veți rămâne cu amintiri deosebite din aceste locuri, vă veți distra, vă veți relaxa și deconecta și veți dori să vă întoarceți.

Vă propun să extindeți căutările și spre zona Sibiului

Aveți și aici foarte multe sate interesante de explorat. De obicei, aproape în fiecare weekend din sezonul cald, Asociația My Transilvania organizează în satele din zona Sibiului, și nu numai, o serie de evenimente cu tematică gastronomică. Aici participanții pot asista la pregătirea bucatelor tradiționale transilvănene, pot degusta preparate locale și pot să afle mai multe despre satul care găzduiește evenimentul. Este o ocazie unică să renunțați la clasicul „Weekend pe Valea Prahovei” pentru o experiență mult mai autentică și mai relaxantă.

Rămânând în zona Sibiului, vă recomand cu căldură o vizită la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. Veți găsi aici cel mai frumos muzeu al satului din România și unul dintre cele mai deosebite din Europa. Întins pe 96 de hectare și cu căsuțe din fiecare regiune a țării, inclusiv mori de vânt și căsuțe ale minorităților întâlnite în România, Muzeul VIU, așa cum se și autointitulează Muzeul ASTRA, nu se limitează la a expune povestea tradițiilor și folclorului românesc, ci îi și dă viață prin oamenii care vin aici în fiecare weekend cu vreme prietenoasă pentru a prezenta vizitatorilor meșteșugurile, dansurile și obiceiurile.

Un loc aparte pentru noi este și Delta Dunării

Am văzut extrem de multe locuri deosebite pe acest Pământ, dar când vine vorba de deltă, a noastră câștigă detașat în ceea ce privește autenticitatea și frumusețea. Multe alte zone similare au fost „distruse“ de turismul de masă, suntem extrem de norocoși să avem lângă noi un așa paradis. Ajung aici cam în fiecare an, dar de fiecare dată Delta îmi demonstrează că nu știu încă nimic despre ea, că am toate motivele din lume pentru a mă întoarce. În ultimii ani am găsit și multe hoteluri și pensiuni în perfectă coordonare cu ce cred eu că ar trebui să fie un loc de cazare și de petrecere a timpului liber în Deltă.

Revin în principal pentru natura absolut specială, dar și pentru gastronomia fantastică. Este un paradis al iubitorilor de pește și trebuie să recunosc că nu îmi amintesc să fi mâncat mâncare mai bună decât ceea ce am încercat în Delta Dunării. Saramură de pește, icre, storceag, mămăligă pe plită, plăcintă dobrogeană proaspăt scoasă din cuptor… toate merită încercate fără a sta pe gânduri.

Dacă nu vreți bătaie de cap, vă puteți caza în satele de la marginea Deltei, în care se poate ajunge cu mașina. Sau dacă vreți să fiți mai izolați, puteți alege acele locuri în care poți ajunge doar cu barca. În plus, pentru a cunoaște adevărata Deltă, faceți și o excursie pe canalele mai retrase, unde bărcile mari nu pot intra. O să faceți o sumedenie de fotografii deosebite, iar copiii vor avea parte de o veritabilă lecție de biologie. Stufăriș, sălcii seculare, nuferi albi, roz, galbeni și tot felul de păsări vesele. Este atât de liniște și frumos încât nu ți-ai mai dori să pleci de acolo, mai ales dacă vizita pe canale o faceți dimineața devreme.

Totodată, recomand plajele sălbatice de la Sfântul Gheorghe și Gura Portiței, unde se îmbină Dunărea cu Marea Neagră, dar și o vizită la Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Împreună cu Pădurea Caraorman și Delta Dunării, Pădurea Letea reprezintă al treilea loc din lume ca număr de specii de plante și animale, după Arhipelagul Galapagos și Marea Barieră de Corali. Aici puteți face și o plimbare cu o căruță trasă de cai, pe un traseu de 8 kilometri. Copiii vor vorbi cu siguranță mult timp după de această experiență aparte.

Indiferent de anotimp, avem o sumedenie de locuri frumoase în care ne putem petrece vacanțe mai scurte sau mai lungi. România câștigă la capitolul autenticitate, tradiții, istorie și meșteșuguri, experiențe aparte și locuri izolate, prea puțin alterate de turismul de masă, în care te poți rupe cu totul de cotidian și relaxa pe deplin.

Răzvan Pascu, ghidul turistic Forbes Kids prin România

Răzvan Pascu are 35 de ani, a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va „plimba“ în fiecare număr al revistei prin diferite locuri frumoase.