Unele țări declară Bitcoin ca monedă oficială, în timp ce altele anunță reglementări stricte sau interzic criptomonedele.
O hartă a lumii creată cu datele obținute de Law Library of the U.S. Congress arată ce țări au încercat să oprească boom-ul valutei electronice și ce state o lasă să se instaleze liber pe piață.
Un exemplu de țară care folosește criptomonedele fără nici o ezitare este El Salvador, unde Bitoin a fost declarată o monedă oficială în luna septembrie 2021 de către președintele populist Nayib Bukele.
Desigur, Bitcoin este taxat și regularizat în această țară precum o monedă normală. Situația poate fi considerată însă specială pentru că El Salvador nu are propria monedă și folosește dolarul american, la fel cum fac și alte țări din aceeași regiune.
Alte țări – mai ales cele dezvoltate – investesc în proiecte care să le permită să aibă propria monedă electronică, emisă de către băncile centrale ale fiecăreia. Această metodă merge, desigur, într-o cu totul altă direcție decât este însuși conceptul de bază al monedelor electronice, care au ca scop să fie explicit independente de orice control al oricărui stat, chiar dacă astfel pot fi foarte volatile. Printre țările care explorează acest concept sunt SUA, câteva țări europene, Rusia și Australia. India și Thailanda, ambele cu regularizare puternică a criptomonedelor, sunt deja foarte avansate în planurile de a-și crea propria monedă digitală.
China a fost prima economie majoră care a început să își emită propria monedă electronică națională în blockchain la începutul anului 2021. Restul criptomonedelor sunt regularizate până la extrem în China – mai precis, sunt interzise. Potrivit Law Library of Congress, nouă alte țări au luat deja această măsură în mod direct, în timp ce altele interzic folosirea criptomonedelor implicit, prin alte legi. Aceste din urmă practici sunt folosite mai ales în țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.