FacebookTwitterLinkedIn

Întrebați ce reprezintă mașina în viața lor, românii oferă două mari definiții: la un pol, mașina este considerată absolut indispensabilă/o necesitate (4 din 10 români), în timp ce la polul opus, 3 din 10 români au definit-o ca fiind o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemână. Aproximativ 1 din 10 români consideră mașina ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).

Pentru 5% dintre români, automobilul este cel mai important lucru din viața lor, acest lucru fiind valabil în special pentru tinerii șoferi cu vârste între 18 și 24 de ani, în rândul cărora proporția celor care nu pot trăi fără autoturismul lor crește la 11%.

În ciuda traficului, bucureștenii sunt cei care apreciază cel mai mult rolul mașinii de a economisi timp (13%), prin comparație cu rezultatul total la nivel de țară (3%).

22 septembrie_mijloace de transport individuale detinute & utilizate

Trei din 10 români conduc în prezent un automobil

În acest moment, 28% dintre români conduc o mașină, indiferent că este una personală sau una în interes de serviciu. Așa cum era de așteptat, mediul de rezidență este un factor important în determinarea incidenței șoferilor, prin urmare în mediul urban 31% dintre români sunt șoferi activi, în timp ce în mediul rural proporția scade la 22%. În rândul șoferilor, 70% sunt barbați și 30% femei.

București – capitala mijloacelor de transport în comun

Unul din 4 bucureșteni conduce în prezent o mașină. Chiar dacă nu sunt neapărat șoferi, 40% dintre locuitorii Capitalei circulă cu mașina cel puțin săptămânal.

CITEȘTE: „CINE MAI ARE NEVOIE DE TVR?”

Tot în intervalul unei săptămâni obișnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populația Capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre acestia, iar taxiul de 10%.

22 septembrie_bicicleta

Doar 15% dintre bucureșteni utilizează bicicleta

Aproximativ unul din 5 romani (18%) au acasă o bicicletă pe care o și folosesc, proporția fiind semnificativ mai ridicată în mediul rural (24%), unde condițiile specifice fac mai la îndemână deplasarea cu un alt mijloc de transport decât autoturismul.

Profilul celor ce se deplasează cu bicicleta este unul mai degrabă masculin și foarte tânăr (18-24 ani). În timp ce campioni la mersul pe bicicleta sunt românii din sudul și sud-vestul țării, doar 15% dintre bucureșteni utilizează acest mijloc de transport.

Cercetarea s-a desfășurat în august-septembrie 2015, pe un eșantion de 1.200 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, reprezentativ pentru populația României.

Ziua europeană fără mașini, inițiativă a Comisiei Europene și promovată de Uniunea Europeană, a început să fie marcată în mai multe orașe de pe continentul european din 1999.

Ipsos Research România este parte a grupului francez Ipsos, locul 4 între companiile globale specializate în studii de cercetare de piață. 

22 septembrie_ Bucuresti_mijloace de transport
22 septembrie_ semnificatia masinii