FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană (CE) a propus joi o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi încasarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) prin adoptarea digitalizării. În 2020, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au pierdut venituri din TVA de 93 de miliarde de euro.

UE apreciază că un sfert din veniturile pierdute pot fi atribuite în mod direct fraudei în materie de TVA legate de comerţul din interiorul uniunii.

Pentru a reduce aceste pierderi, CE consideră că trecerea la raportarea digitală în timp real bazată pe facturarea electronică va ajuta statele membre să colecteze anual cu până la 18 miliarde de euro mai multe venituri din TVA.

Trecerea la facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în ce privește TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an şi va duce la o scădere a costurilor administrative şi de asigurare a conformităţii pentru comercianţii din UE cu peste 4,1 miliarde de euro anual în următorii zece ani.

În plus, firmele care vând produse în alte state ar putea economisi în decurs de zece ani aproximativ 8,7 miliarde de euro.