FacebookTwitterLinkedIn

Patru proiecte-pilot paneuropene au fost lansate pentru testarea și îmbunătățirea specificaţiilor tehnice ale portofelului identității digitale europene (EUDI wallet) printr-o investiție a Comisiei Europene (CE) de 46 de milioane de euro, bani proveniţi din Programul Europa Digitală.

Pentru a contribui la atingerea țintei Programului de politică al Deceniului digital, astfel încât toți cetățenii UE să aibă acces la un instrument de identificare electronic până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetățean european acces gratuit la un portofel EUDI.

Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară, potrivit unui comunicat al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

EUDI wallet va permite cetățenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel și va fi, de asemenea, echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor pentru accesarea serviciilor.

Testarea pe scară largă a EUDI wallet se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă servicii publice și private, cu interacțiuni la nivel național, precum și transfrontalier. Scenariile de zi cu zi includ identificarea în cadrul serviciilor publice și private – online și offline, prezentarea în format digital a permisului de conducere, autorizarea diverselor plăţi sau semnarea electronică a documentelor.

Cele patru proiecte pilot implică peste 250 de organizații private și publice din aproape fiecare stat membru și se vor desfășura pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Acestea reprezintă o investiție agregată de peste 90 de milioane de euro în ecosistemul de identitate digitală al UE, cofinanțată de Comisie în proporție de 50%.

Proiectele-pilot vor aborda 11 cazuri de utilizare și vor testa întregul ecosistem, de la emiterea portofelului către utilizator, până la încorporarea informațiilor personale de identitate, adăugarea de documente suplimentare și prezentarea acestor informații furnizorilor de servicii (un serviciu public, o farmacie sau un hotel).

Unul dintre cele patru proiecte este coordonat de Germania și Franța, cu implicarea a 17 state membre și a Ucrainei iar altul este coordonat de Suedia, cu implicarea a 18 state membre și a Ucrainei.

Al treilea proiect este coordonat de Norvegia cu implicarea a opt state membre și țări din Sud-Estul Europei, iar al patrulea este coordonat de Spania, cu implicarea a 23 de state membre și a Ucrainei.