FacebookTwitterLinkedIn

Atunci când Forbes a stabilit că Kanye West are o avere netă de 1 miliard de dolari în urmă cu doi ani, reacția proaspătului miliardar – care susținea de mult timp că a atins deja acest statut – a fost rapidă.

“Nu este un miliard”, a transmis West prin SMS către Forbes. “Sunt 3,3 miliarde de dolari, deoarece nimeni de la Forbes nu știe să numere”.

Rapperul superstar, care își folosește numele oficial Ye, pune acum în pericol această avere de un miliard de dolari, anunțând săptămâna aceasta că a terminat cu America corporatistă, chiar sursa averii sale. La doar o săptămână după ce a declarat că vrea să pună capăt litigiilor sale după moartea reginei Elisabeta, el a lansat public o nouă dispută, anunțând lanțul de îmbrăcăminte Gap că își reziliază contractul cu acesta, potrivit unui articol din Wall Street Journal. Se pare că disensiunile au fost reciproce. Mark Breitbard, președintele și directorul general al Gap, a trimis un e-mail angajaților Gap Inc. joi după-amiază, în care spunea că Gap “decide să încheie parteneriatul” cu Yeezy Gap, adăugând că “modul în care lucrăm împreună pentru a livra această viziune nu este aliniat”, potrivit unei copii a e-mailului văzută de Forbes.

Mișcarea a venit după luni de zile de critici la adresa Adidas, compania de pantofi sport care îi plătește aproximativ 220 de milioane de dolari pe an pentru dreptul de a vinde adidașii Yeezy.

“Trebuie să îmi oferiți cu adevărat poziția de a fi Ye și să mă lăsați să fac ceea ce gândesc”, le-a spus el directorilor Gap într-un videoclip de pe Instagram din august, “sau trebuie să continui să gândesc în altă parte”.

Parteneriatul lui Yeezy cu Gap a avut un început lent și, ca urmare, Forbes nu i-a atribuit nici pe departe aceeași valoare în comparație cu parteneriatul lui West cu Adidas. Forbes estimează că acordul lui West cu Adidas valorează 1,5 miliarde de dolari, pe baza unui multiplu al câștigurilor anuale. (Cele mai recente documente pe care West le-a arătat Forbes nu au inclus un an întreg de rezultate financiare pentru Yeezy Gap). În total, Forbes îl evaluează acum pe West la 2 miliarde de dolari. Această sumă include o participație în linia de shapewear Skims a fostei soții Kim Kardashian, bunuri imobiliare, numerar și active conexe din cariera sa muzicală multi-platină.

Răfuiala sa cu Adidas este cea care pune în pericol statutul de miliardar pentru care Ye a militat atât de mult timp. În cazul pierderii gigantului din domeniul încălțămintei, averea lui Ye s-ar prăbuși mult sub 1 miliard de dolari, conform estimărilor Forbes, o cădere care ar surveni chiar și în timp ce el își reorganizează cercul de apropiați. De la sfârșitul anului 2021, cel puțin doi membri de rang înalt din echipa sa au plecat – un director de comunicare care a cerut să nu fie identificat, invocând teama de a încălca un acord de confidențialitate, și avocatul de divertisment Miles Cooley. Înainte de asta, rapperul miliardar s-a debarasat de departamentul său de finanțe și contabilitate și l-a înlocuit cu Cohn Reznick, o firmă gigant de contabilitate globală. Cu doar câteva zile în urmă, Michael Cohen – celebru ca aranjorul lui Donald Trump – a declarat pentru Bloomberg că, deși West l-a angajat pentru afaceri personale, nu mai lucrează cu rapperul.

Cooley a refuzat să comenteze, invocând informații privilegiate. Directorul de comunicare, împreună cu reprezentanții Cohn Reznick, nu au răspuns la întrebări. “Nu văd nicio nevoie de a discuta termenii relației mele cu Ye”, a declarat Cohen pentru Forbes prin mesaj text.

Gap nu a raportat rezultate separate pentru Yeezy, care a fost lansat cu mare fast anul trecut, dar care a primit de atunci un sprijin mai moderat din partea retailerului. Cele mai recente rapoarte trimestriale ale Gap, depuse în lunile mai și august, nu menționează deloc Yeezy, în timp ce raportul anual al Gap pentru anul 2021 menționează marca doar o singură dată, la pagina 33: “De asemenea, marca a lansat parteneriate, inclusiv Gap Home cu Walmart și Yeezy Gap”.

The Wall Street Journal a raportat joi că West, prin intermediul avocaților, a trimis o scrisoare către Gap în care își exprimă intenția de a pune capăt parteneriatului, deși se află sub contract cu retailerul până în 2026. Scrisoarea susține că Gap a încălcat acordul prin faptul că nu a deschis magazine dedicate produselor Yeezy și nu a lansat articole de îmbrăcăminte. În e-mailul său către angajații Gap, Breitbard spune altceva: “Important de știut este că, de-a lungul acestui parteneriat, ne-am respectat angajamentele – iar echipele au făcut acest lucru cu cea mai mare integritate, navigând printre obstacole și demonstrând o determinare incredibilă”.

Deși nu are nici măcar doi ani, relația a fost tensionată de ceva vreme, cu rapoarte care au apărut la sfârșitul anului 2021, potrivit cărora Gap era supărat de lansarea înceată a produselor Yeezy. De atunci, West a acuzat Gap că l-a exclus din procesul creativ și că i-a copiat modelele. El a făcut acuzații similare împotriva Adidas.

Conflictul nu este ceva nou pentru West. El a avut o dispută de lungă durată cu Taylor Swift. Divorțul său de Kardashian a fost controversat și a publicat postări agresive pe rețelele de socializare despre comediantul Pete Davidson pe vremea când acesta ieșea cu ea. În urmă cu doi ani, a folosit Twitter pentru a face scandal împotriva Universal Music Group, postând zeci de pagini din contractul său de înregistrare, numind industria muzicală “sclavia zilelor noastre”. West a dezvăluit în 2018 că a fost diagnosticat cu tulburare bipolară.

Reprezentanții lui West, Universal Music Group, Gap și Adidas nu au răspuns la solicitările de comentarii.