FacebookTwitterLinkedIn

Păstrând tradiția sa anuală, Bill Gates a lansat selecțiile de lectură pentru vara anului 2022. Gama din acest an cuprinde cărți care acoperă impactul schimbărilor climatice, puterea asociată cu genul și cauzele polarizării în SUA. Pentru distracție există și un roman de aventuri plasat în SUA, în anii 1950.

Filantropul miliardar și cofondatorul Microsoft nu s-a concentrat pe o singură temă, așa cum a făcut-o anul trecut, când a scris că alegerile sale au fost influențate de pandemie. Gates laudă multe dintre lucrările din acest an pentru că ar fi relevante pentru problemele moderne de identitate, putere și starea viitorului.

Bill Gates recunoaște că subiectele acestor cărți ar putea fi puțin prea profunde pentru cei care vor să citească în vacanță, dar fiecare dintre acești autori a transformat aceste subiecte complexe în povești și discuții captivante.

Autostrada Lincoln: un roman de Amor Towles

Gates îl laudă pe autorul de ficțiune Towles, spunând că „nu este un ponei cu un singur truc. La fel ca toți cei mai buni povestitori, el are o gamă mai largă.” Autorul cărții „A Gentleman in Moscow” – pe care Gates a recomandat-o anterior – pornește într-o călătorie epică, care are loc în anul 1954, de-a lungul autostrăzii cu numele Lincoln.

De ce suntem polarizați, o carte scrisă de Ezra Klein

Gates aseamănă opiniile politice ale unei persoane cu gustul acestora la jocurile de cărți. „Din câte știu, am putea fi ca uleiul și apa odată ce începem să vorbim. Dar amândoi iubim bridge-ul, iar acest lucru mă face să mă conectez cu cineva.” Miliardarul spune că cea mai recentă carte a lui Ezra Klein – editorialist și gazdă a unui podcast la The New York Times – subliniază aspectele psihologice ale mentalității de grup care definesc politica americană contemporană. În fruntea polarizării se află identitatea politică, arată Klein, care în ultimii 50 de ani a fuzionat cu identitățile rasiale, regionale și ideologice care au impact asupra instituțiilor politice existente. Gates spune că această carte este importantă pentru a înțelege ce se întâmplă cu politica din Statele Unite astăzi.

Ministerul pentru viitor, o carte scrisă de Kim Stanley Robinson

Titlul acestui roman se referă la un organism subsidiar fictiv însărcinat cu implementarea Acordului Internațional de la Paris, cu caracter obligatoriu privind schimbările climatice. Este o poveste despre știință, responsabilitate politică și idei pentru a salva viitorul. Romanul începe cu un val de căldură și umiditate în Uttar Pradesh, India, care a dus la moartea a 20 de milioane de oameni, pe care Gates o descrie ca fiind „o scenă la fel de îngrozitoare ca oricare pe care am citit-o într-o carte științifico-fantastică”, care descrie un eveniment care ar putea avea loc în lumea reală. Gates ajunge la concluzia că romanul lui Robinson arată „urgența acestei crize într-un mod original” și „lasă cititorilor speranța” de a ghida politicile de mâine.

Puterea, o carte scrisă de Naomi Alderman

Gates spune că a cumpărat acest roman în anul 2016 la sugestia fiicei sale Jenn. „The Power” pune întrebarea „ce s-ar întâmpla dacă femeile ar avea brusc capacitatea de a administra șocuri electrice din corpul lor după bunul plac”. Urmând patru personaje – dintre care trei sunt femei – cu experiențe diferite de gen în diferite cercuri sociale, instituții și locații – Alderman discută despre schimbarea controlului care duce la speranțele unor oameni pentru o lume mai egală, precum și corupția puterii, care au urmat revoluții brutale și violență fizică și sexuală. Miliardarul spune că, după ce a citit această carte, a „căpătat un sentiment mai puternic și mai visceral al abuzului și nedreptății pe care multe femei le trăiesc astăzi” și că ipotezele din această carte sunt oportune în conversațiile de astăzi despre gen.

Cum funcționează cu adevărat lumea, o carte scrisă de Vaclav Smil

Anul trecut, Gates a spus că Smil este autorul său preferat. În această carte, Smil, celebrul economist de mediu canadian, explică șapte fenomene care determină supraviețuirea și eficiența umană într-o economie globală, bazată pe informații. „How the World Really Works” își propune să sintetizeze studiile lui Smil asupra rețelelor mondiale de agricultură, energie și producție, precum și conexiunile acestora cu funcția societății și impactul asupra mediului. Bill Gates spune că pentru cei care doresc să învețe despre forțele care modelează viața umană, această carte este o introducere excelentă. El laudă, de asemenea, concluziile cărții despre economie și schimbările climatice care sunt înrădăcinate în date științifice, adăugând că „deși Vaclav are opinii puternice cu privire la multe subiecte… el evită extremele”.