FacebookTwitterLinkedIn

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de 59 de deputați față de legea privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. Drept urmare, din 1 ianuarie 2024 vor fi introduse noi impozite și taxe.

„A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 59 de deputați (…) și a constatat că Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, a anunțat CCR.

Legea a fost contestată de 42 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, doi deputați aparținând Partidului Național Liberal și 15 deputați neafiliați.

În esență, Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic și unitar, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public național și reducerea cheltuielilor statului.

În cadrul examenului de constituționalitate, CCR a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigențele Constituției, potrivit sursei citate.

De asemenea, Curtea a reținut că dispozițiile legale criticate de autorii obiecției de neconstituționalitate au fost adoptate în marja de apreciere și de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală.

Drept consecință a deciziei CCR, din 1 ianuarie 2024, microîntreprinderile cu o cifră de afaceri de până la 300.000 de lei vor plăti impozit de 1%, în timp ce firmele care depășesc acest plafon vor plăti un impozit de 3%.

Totodată, companiile cu afaceri de peste 250 milioane de lei vor avea de achitat un impozit de 1% pe cifra de afaceri, iar băncile vor plăti impozit de 1% pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane.

TVA percepută la vânzarea locuinţelor cu valori de peste 600.000 de lei va crește de la 5% la 9%, iar berea fără alcool și alimentele care conțin zahăr vor avea TVA majorată de la 9% la 19%. În același timp, vor fi majorate accizele la țigări și alcool.

Guvernul va aplica și un impozit suplimentar de 0,3% pentru persoanele fizice care deţin imobile a căror valoare depășește jumătate de milion de euro, precum și o taxă specială pentru proprietarii de vehicule mai scumpe de 75.000 de euro.

De asemenea, cetățenii care nu vor putea explica proveniența averilor personale vor plăti un impozit de 70% din valoarea acestora.

Veniturile brute de peste 10.000 de lei ale angajaților din sectorul IT nu vor mai fi scutite de plata impozitului pe venit de 10%, iar pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară va fi introdusă plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) de 10%.

Valoarea voucherele de vacanţă va fi majorată la 1.600 lei, însă acestea vor fi acordate doar celor care au venituri nete mai mici de 8.000 de lei. Totodată, beneficiarii acestor vouchere vor plăti, și ei, CASS.