FacebookTwitterLinkedIn

Piața închirierii de spații de birouri a crescut cu 5% în 2022 față de 2021 și cu 20% față de 2020, în ciuda faptului că numeroase companii au adoptat stilul de muncă hibrid. Trendul crescător se va menține în 2023, an în care cererea pentru spații de birouri este mai mare decât oferta, urmând să fie disponibile pentru închiriere suprafețe de peste 112.000 mp în noi clădiri de birouri, arată cel mai recent raport CBRE România

Astfel, în București stocul modern de spații de birouri va ajunge la 3,4 milioane mp până la finalul anului, fiind construite cinci clădiri de birouri. Printre acestea vor fi faza a doua a proiectului U-Center Campus (35.000 mp), faza a doua a proiectului One Cotroceni (34.500 mp) și faza a doua a proiectului @Expo (28.600 mp). 

Potrivit analizelor CBRE România, tranzacțiile pe acest segment își vor menține trendul de creștere, chiar și în contextul în care există încă multinaționale care nu au luat o decizie fermă privind modul în care vor utiliza spațiile de birouri în continuare. Specialiștii CBRE identifică trei tendințe dominante ale pieței în 2023:

Închirierea spațiilor de birou își menține trendul ascendent

După un 2022 cu activitate intensă pe segmentul de office, în care au fost închiriate spații în toate zonele din București, în special în Centru – Vest, Centru și Floreasca – Barbu Văcărescu, care au reușit să atragă peste 70% din totalul activității de închiriere, piața de închiriere de spații de birouri se apropie de nivelul de dinainte de pandemie, un trend de creștere care se va menține în 2023. Un semnal pozitiv este creșterea constantă, de ~7% de la an la an, a suprafețelor reprezentând noi închirieri și expansiuni, atingând în 2022 un procent de 28%, care reprezintă vârful ultimilor 5 ani pe acest tip de tranzacții.

Cererea, mai mare decât oferta

Contextul anului 2023 este creat de o piață pe care cererea va fi mai mare decât oferta.  „Dacă ne raportăm la activitatea de închiriere de spații de birouri în anul 2022, 60% din această activitate reprezintă tranzacții noi, excluzând tranzacțiile de renegociere și prelungire contractuală, reprezentând o creștere de 5% față de 2021 și 20% față de 2020. 

În același timp, numărul de metri pătrați urmând a fi livrați în anul 2023 este mult inferior standardului din București, anul acesta fiind prevăzute livrările a 5 clădiri noi de birouri, cu o suprafață însumată totală de aproximativ 112,500 mp, mult inferioară standardului tradițional anual din București cuprins între 200.000 mp (2020) și 300.000 mp (2022)”, se spune în raportul CBRE.

Facilitățile din jurul biroului modifică preferințele în detrimentul muncii remote

Productivitatea este mai mare, iar rezultatele sunt obținute mai ușor atunci când angajații lucrează împreună sau discută față în față, la birou. De aceea, munca la birou crește în preferințe în detrimentul celei remote atunci când este implementat un sistem hibrid. 

„În ultimul an am observat că, în contextul existenței a din ce în ce mai multe facilități disponibile la sediul companiei, angajații au ales într-un număr mai mare să lucreze de la birou, iar solicitările cu care anul 2023 a început susțin acest trend”, explică specialiștii CBRE.

Potrivit companiei, 74% dintre clădirile de birouri din București dețin certificate verzi și îndeplinesc condițiile ESG, trend care continuă să crească, fiind unul dintre criteriile principale în alegerea spațiului de birouri de către companii.