FacebookTwitterLinkedIn

În timp ce, în Europa, 60% dintre companii și-au redus suprafața birourilor, în regiunea CEE volumul a fost doar de 42%, potrivit unui sondaj al companiei de consultanță imobiliară CBRE, care analizează și situația din România. 

„Putem observa că la nivelul CEE gradul de prezență a angajaților la birouri este mai mare comparativ cu restul Europei, iar Bucureștiul nu face excepție. Cererea continuă să fie puternică pentru spațiile de calitate, aspect care va determina ca nevoia de dezvoltare sau reamenajare a proiectelor de acest fel să rămână ridicată, în ciuda diminuării per total a cererii”, a declarat Tudor Ionescu, Head of A&T Services | Office CBRE.

Potrivit datelor analizate, valoarea ratei de neocupare a spațiilor de birouri înregistrată în București este de 15,1%, cu 1 punct procentual mai mare față de sfârșitul trimestrului IV 2022 și, de asemenea, cea mai mare din 2013, în timp ce cererea netă de spații de birouri se așteaptă să fie mai scăzută în 2023 decât în 2022, potrivit datelor pieței. 

Companiile încă își modelează politicile post-pandemie în CEE: jumătate dintre companiile chestionate au declarat că procesul de utilizare a birourilor lor nu s-a stabilit încă și se așteaptă să crească în timp. Marea majoritate a companiilor din Europa Centrală și de Est (76%) așteaptă ca noua lor strategie de birouri să fie finalizată în următoarele 12 luni, cu mult mai devreme decât companiile din întreaga Europă. Spațiile de birouri de calitate precară sau amplasate inadecvat vor avea performanțe mai slabe în 2023. De asemenea, clădirile care nu corespund obiectivelor de mediu ale marilor companii chiriașe vor fi cel mai dificil de închiriat și vor avea probabil perioade lungi de neocupare, potrivit raportului.

Cu toate acestea, studiul CBRE arată clar că, în Europa Centrală și de Est, opțiunea preferată de companii este ca angajații să își împartă timpul între birouri și locații remote, cu un ușor avantaj în ceea ce privește birourile. Rata medie săptămânală de prezență a angajaților la birou în țările din CEE este în prezent între 26 și 60%, deși pentru peste jumătate dintre companiile chestionate, acesta nu este un model stabilit. Modelul hibrid înseamnă de obicei 2 sau 3 zile de prezență la birou pentru 77% dintre companiile chestionate.

Pe piața locală, rata de neocupare a spațiilor de birouri este de așteptat să rămână relativ stabilă și din cauza întârzierilor înregistrate de noile proiecte de birouri, pe fondul creșterii costurilor de construcție, a lipsei forței de muncă, a problemelor de pe lanțul de aprovizionare și a lipsei autorizațiilor de construcție în București. Se observă un interes din ce în ce mai pronunțat pentru clădirile cu capacități tehnologice și de wellness, inclusiv din dorința companiilor de a promova un sentiment de comunitate în rândul angajaților. 

Potrivit studiului CBRE, în alegerea locațiilor, accesul la transportul public reprezintă principala prioritate în majoritatea piețelor – chiar ceva mai mult în CEE. În timp ce parcarea este încă dominantă în alegerea locației, factorii care ușurează naveta, precum stațiile de încărcare pentru vehicule electrice (EV) (52%) și parcarea bicicletelor sau scuterelor (38%) devin, de asemenea, mai relevanți. Printre alte considerente importante se numără: sustenabilitatea (58%), zone dedicate pentru mâncare și băutură la fața locului (60%), dar și accesul la diverse facilități, inclusiv spațiu de întâlnire comun, facilități de fitness și wellness și spațiu flexibil, au fost, de asemenea, identificați printre factorii de decizie importanți.

CBRE 2023 European Office Occupier Sentiment Survey a analizat opiniile a peste 130 de companii pe o serie de subiecte legate de viitorul muncii – inclusiv 62 de companii cu prezență directă în regiunea CEE.