FacebookTwitterLinkedIn

La finalul trimestrului al treilea din 2022, stocul de birouri moderne din București a ajuns la 3,30 milioane mp, fiind livrate numai cinci proiecte de birouri în primele nouă luni ale acestui an. Potrivit informațiilor companiei de consultanță imobiliară CBRE, până la sfârșitul lui 2022, se estimează că doar un alt proiect va fi finalizat.

Numărul limitat de livrări este consecința unui mixt de factori, printre care contextul restrictiv al autorizațiilor, creșterea costurilor și efectele pandemiei in piața de construcții. În prezent, apetitul investitorilor de a cumpăra și de a dezvolta este temperat în București, unde autoritățile publice nu au reușit să rezolve problemele legate de planul urbanistic zonal (PUZ) și blocajele de avizare legate de acesta. 

„Sunt două subiecte majore cu care piața de birouri din București se confruntă în prezent: unul este numărul limitat de proiecte aflate în derulare pe termen scurt, iar celălalt este presiunea tot mai mare asupra chiriilor cauzată în principal de climatul economic. În plus, gradul general de ocupare a început să crească, iar tendința ascendentă indică o disponibilitate mai redusă a spațiilor generoase de închiriat”, spune Tudor Ionescu, Head of A&T Services Office la CBRE Romania.

Cu 31.500 mp, Sema Offices II Londra & Oslo, dezvoltate de River Development, este cel mai mare din cele cinci proiecte de birouri finalizate în București în primele nouă luni ale anului 2022. Cea de-a doua fază a AFI Tech Park (24.500 mp) este a doua și în top, urmată de clădirea Tandem (21.000 mp), dezvoltată de Forte, proiectul @Expo – Faza 1 (21.000 mp) dezvoltată de Atenor și H Tudor Arghezi (6.500 mp), dezvoltată de Hagag. 

Până la sfârșitul anului se va adăuga stocului modern încă o clădire de birouri: a doua fază a proiectului ONE Cotroceni dezvoltată de ONE United Properties, cu un GLA de 34.500 mp.  

Prognoza pentru anul viitor este pozitivă: încă 94.000 mp în cinci clădiri, acum în diferite faze de construcție, vor majora stocul modern al Capitalei la 3,43 milioane mp. 

Activitatea totală de închiriere a însumat în trimestrul al treilea al anului curent 73.300 mp, cu 5% mai puțin față de același trimestru al anului precedent. Companiile din sectorul Computers & Hi-Tech continuă să domine tranzacțiile de închiriere și să își mențină poziția de lider, cu 40% din suprafața închiriată.

În al treilea trimestru, chiria medie s-a menținut la 19,00 euro/mp/lună, dar analiștii de la CBRE estimează că acestea ar putea să crească, deoarece proprietarii de birouri vor trebui să ia măsuri legate de creșterea inflației și a costurilor operaționale, iar numărul limitat de proiecte în derulare va genera presiune în piață.