Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Câți bani europeni vom accesa din cei 80 de miliarde de euro? 

România are acces la o sumă importantă de bani din fonduri europene - 80 de miliarde de euro, conform planului economic de relansare votat ieri de liderii UE. Dar va reuși oare țara noastră să-i acceseze pe toți?  
fonduri europene

România nu se remarcă atunci când vine vorba de accesarea fondurilor europene pentru proiecte, scrie Mediafax. În ultimul plan de relansare 2014-2020, din maximul de 36 de miliarde de euro, România a accesat doar o treime, 12 miliarde de euro.

Pentru perioada 2020-2027, România va putea primi fonduri europene în valoare de 79,9 miliarde de euro, din care 33,5 miliarde fac parte din programul NextGenerationEU, iar 46,3 miliarde de euro – bugetul multianual al UE.

“Dacă faci un plan într-un document word asta nu înseamnă că și vei primi banii aceștia. Conjugarea verbului a obține ar trebui să fie altfel, nu că am obținut 80 de miliarde, că am putea să obținem 80 de miliarde -maxim. (…) Știm cu toții că nu am obținut niciodată maxim, ba mai mult, suntem pe ultimul loc în obținerea fondurilor”, spune Radu Georgescu, director financiar al unei firme specializate în contabilitate, citat de Mediafax.

“Unde avem noi probleme – pe proiecte mari și de infrastructura de transport, industrie mare, practic, noi nu putem spune în ultimii 10-15 ani că avem foarte multe proiecte definitorii cu finanțare europeană. Marile proiecte ar trebui să urmeze din 2021, dar ca să înceapă din 2021 terenul trebuie pregătit încă din 2020”, consideră și analistul financiar Cristi Tudorescu, citat de Mediafax.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii