Cele mai multe companii care prezintă riscul inactivității fiscale se regăsesc în București, unde există peste 90.000 de companii în această situație, mai arată analiza MemoX.
Business-urile care ajung să deruleze afaceri cu firme inactive fiscal riscă să nu le fie luate în considerare tranzacțiile de către Fisc și chiar să nu beneficieze de dreptul de deducere a TVA-ului.
În prezent, în România sunt înregistrate peste 1,4 milioane de firme, dintre care peste 230.000 sunt inactive fiscal. În plus, în ultimul an, peste 100.000 de firme au înregistrat diverse modificări la Registrul Comerțului.
Mai mult, primele 10 județe din țară, în funcție de cifra de afaceri din 2014, numără peste 180.000 de firme inactive fiscal. Dintre acestea, peste 90.000 sunt doar în București, urmate de Cluj și Constanța, fiecare cu câte 14.000 de firme inactive fiscal, Timiș cu 13.000, respectiv Brașov și Ilfov, fiecare cu 11.000.
De asemenea, Mehedinți, unul dintre cele mai sărace județe din România, are în prezent peste 4.000 de firme inactive fiscal.
„Autorităţile fiscale nu vor lua în considerare o tranzacţie efectuată de un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia livrărilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită, ceea ce poate să însemne inclusiv confiscarea veniturilor obținute din vânzarea către un contribuabil inactiv”, spune Reimond Zara, director general MemoX.
De asemenea, nu sunt luate în considerare de autorităţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită, ceea ce duce la imposibilitatea de a deduce cheltuielile și TVA-ul din facturile partenerului inactiv.
În cazul în care companiile deduc achizițiile la impozit, respectiv la TVA, sumele acestea vor atrage penalități și majorări de întârziere care pot fi chiar și dublul sumei deduse.
Aplicația MemoX, lansată de grupul de firme QuickMobile, verifică în timp real informațiile fiscale ale firmelor din România, dacă partenerii sunt în registrul contribuabililor inactivi, dacă datele lor de identificare corespund cu cele de la Ministerul de Finanțe, dacă aceștia se regăsesc în sistemul de TVA la încasare și dacă agenții economici se regăsesc în Buletinul Insolvenței.