FacebookTwitterLinkedIn

Premiul Man Booker reprezintă un premiul internațional, acordat o dată la doi ani din 2005 și până în 2015 unui autor în viață, pentru o carte în limba engleză sau tradusă în limba engleză. Începând cu 2016, premiul este acordat anual, fiind împărțit între autor și traducător. „De la început, ceea ce se numea Premiul Booker, și-a dorit un singur criteriu: să fie acordat celui mai bun roman votat de juriu.” 45 de ani mai târziu, această regulă încă are un cuvânt de spus, prin prisma faptului că juriul nu este format din academicieni sau critici literari, ci dintr-o voce care însumează politicieni, jurnaliști, poeți și actori.

Anul acesta, cartea „Lincoln in the Bardo”, scrisă de George Saunders, a fost răsplătită cu premiul Man Booker, fiind primul roman pe care acesta îl publică și pe care l-a păstrat în memorie timp de 20 de ani. Cartea pornește de la un eveniment real și anume noapte în care Abraham Lincoln își îngroapă fiul în cimitirul din Washington, în 1862. Saunders se îndepărtează de adevăr imaginându-și un fir epic bazat pe ceea ce se întâmplă dincolo de moartea lui Willie, pe suferința tatălui și vizitele acestuia la mormânt.

„Am ținut în minte ideea romanului timp de 20 de ani. Nu am vrut neapărat să scriu despre Lincoln, dar am fost prea captivat de această poveste” mărturisește scriitorul.

În vârstă de 58 de ani și născut în Texas, George Saunders a intrat în domeniul literaturii după ce a lucrat ca geofizician, fiind cunoscut în special pentru proză scurtă, debutând în 1996 cu volumul „CivilWarLand in Bad Decline”. În 2006 i-a fost acordat premiul MacArthur Genius și o bursă Guggenheim, iar 2014 a câștigat premiul Folio pentru colecția de povestiri „Tenth of December”, pe care The Guardian a rezumat-o ca fiind „o carte care te va face să iubești oamenii din nou.”

Citește și Kazuo Ishiguro câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2017

Ceremonia de decernarea a premiului a avut loc la Guildhall, în Londra, în prezența Ducesei de Cornwall. Pe lista de anul acesta au fost incluse numele și lucrările scriitorilor Paul Auster – 4321, Emily Fridlun – History of Wolves, Mohsin Hamid – Exit West, Fiona Mozlei – Elmet și Ali Smith – Autumn, care au fost premiați cu 2,500 de lire.

Ducesa de Cornwall și George Sauders

„Vă mulțumesc pentru această onoare, pentru care sper că voi fi vrednic în continuare” declară George Saunders în discursul său, completând în conferința de presă:

„Poate suna patetic ca un artist să aibă nevoie de confirmări, dar eu cred că validarea este de ajutor. Poate voi nu aveți nevoie, dar eu, cu siguranță, simt nevoia. Astfel, când cineva pe care eu îl respect aprobă munca pe care o fac sau atunci când mă văd înconjurat de toți acești scriitori talentați, părerea mea despre mine crește puțin, iar următoarea carte va avea un pic mai mult curaj în ea.