FacebookTwitterLinkedIn

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită a proprietății tradiționale săsești găzduiește, în premieră în România, expoziția ‘’The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995’’, o explorare tulburătoare a impactului pe care industrializarea forțată o are asupra omului și a mediului înconjurător, prin lentila fotografului britanic Barry Lewis.

Expoziția temporară aduce în fața publicului o selecție de 42 de fotografii realizate pe parcursul vizitelor sale în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii următori.

M-am întors în Transilvania pe 6 ianuarie 1990. Era o iarnă aspră și înghețată. Am înțeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine când, ajuns la câțiva kilometri de oraș, am văzut culoarea zăpezii schimbându-se din alb în gri și am întâlnit niște ciobani cu turma lor de oi albe înnegrite. Sursa negrului erau 7 coșuri de fum de mărimea unor silozuri de rachete menite să protejeze oamenii de poluare, dar având filtrele în mare parte distruse. În Copșa Mică oamenii erau negri, zăpada era neagră, casele erau negre, copiii erau negri și nimic nu creștea în câmpurile negre din jur. Pe măsură ce mergeam pe crusta înghețată a zăpezii întunecate, fiecare pas lăsa o urmă albă, un fel de negativ fotografic și mă simțeam intrat într-o lume suprarealistă în care totul era întors cu susul în jos”, își amintește Lewis.

Prin fotografiile sale evocatoare, Lewis surprinde dezolarea și reziliența locuitorilor orașului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin și Sometra. Munca sa, ulterior publicată în revista Life și onorată cu prestigiosul premiu Leica Oskar Barnack (LOBA), scoate la lumină costul uman al industrializării iresponsabile și poate fi un prilej de reflecție asupra nevoii de justiție în probleme de mediu în România post-revoluționară.

‘’The Darkness Within”este cea de-a doua expoziție a fotografului britanic în Casa Regelui Charles III din Viscri, după seria de portrete fotografice inedite ale unor artiști români, expuse aici în toamna anului 2023. „Văzând toată arhiva fotografică realizată de Lewis în România anilor 90, am fost mișcată de imaginile realizate în Copșa Mică. Realitatea surprinsă de aceste fotografii a fost mult peste tot ce îmi imaginasem eu din poveștile auzite despre orașul negru, dându-mi convingerea că astfel de adevăruri ascunse în comunism trebuie revizitate cât mai des pentru a nu fi uitate sau repetate. O datorăm celor care au trăit în întuneric pentru 60 de ani și care au fost în mare parte abandonați după închiderea fabricilor poluante.” spune Raluca Grigore, curator The King’s House. Expoziția a fost curatoriată în colaborare cu fotograful Ionuț Macri.

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie și găzduiește în continuare expoziția de carte și artă florală The Transylvania Florilegium, precum și expoziția permanentă „Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociația Monumentum și The King’s Foundation.

Peste 38,000 turiști români și străini au trecut pragul casei regelui în anul 2023. Vizitând casa din Viscri, redeschisă sezonul acesta sub numele ”The King’s House”, turiștii vor descoperi o gospodărie săsească simplă, tradițională. Magazinul de suveniruri aduce în prim plan o selecție de produse de la artiști și artizani locali.

Cea mai mare parte a profiturilor generate de casă se întorc direct în comunitate. Din acești bani, anul acesta vom acoperi o parte din costurile acțiunilor de curățenie a satului, de protejare de traficul auto sau de tipărire a hărților turistice. O mare parte din fonduri se duc către proiectele pentru copiii din Viscri: micii grădinari vor avea ocazia să călătorească în Anglia, pentru a vizita grădinile de acolo ale Majestății Sale, iar echipa de ciclism din sat va a avea o parte din cheltuielile de dotare și pregătire pentru competiții acoperite. Și nu în ultimul rând, în această primăvară s-au plantat pe străzile din Viscri peste 100 de puieți din soiuri tradiționale de peri, pentru a continua această tradiție specifică satelor săsești. Ne bucurăm că Fundația Regelui se implică în continuare în sat și le mulțumim celor care calcă pragul casei din Viscri, pentru că fără ei aceste proiecte nu ar fi posibile”, spune Mihai Grigore, administrator The King’s House.

Adresa The King’s House: Viscri 163, Județul Brașov.