Cautare
, Contributor

Casă de vedetă |
|

Casa de 87 de milioane de dolari a fondatorului WhatsApp, Jan Koum

Jan Koum, fondatorul WhatsApp, este cunoscut pentru colecția de automobile Porsche și pentru casele de peste 100 de milioane de dolari pe care le deține.  
JanKoum_MAL11

Jan Koum trăiește visul american: născut în Ucraina, a emigrat împreună cu mama și bunica sa în California când avea 16 ani. Printr-un program de ajutor social, familia a obținut un apartament cu două camere. Mama sa a lucrat o perioadă ca baby sitter, în timp ce tânărul Jan făcea curățenie într-un supermarket.

Koum a studiat la San Jose University și a lucrat la Yahoo și Ernst&Young, ca inginer de teste. A înființat WhatsApp Inc. de ziua lui, pe 24 februarie 2009, iar cinci ani mai târziu, tot în preajma aniversării sale, pe 22 februarie, i-a vândut compania lui Mark Zuckerberg pentru 19 miliarde de dolari. În vara trecută, averea personală a lui Jan Koum a depășit zece miliarde de dolari.

Pe lângă reședința din Atherton, California, al cărei garaj întrece ca suprafață multe vile obișnuite, Koum a cumpărat, în august 2019, cu 100 de milioane de dolari, casa din Malibu a lui Ron Meyer – fost președinte al Universal Studios din 1995 până în 2013. În vara trecută, Koum a dat alte 125 de milioane pe uriașul domeniu deținut în Beverly Hills de Jeffrey Katzenberg (președinte al Walt Disney Studios din 1984 până în 1994, CEO și cofondator, împreună cu Steven Spielberg și David Geffen, al casei de film DreamWorks).

Terenul de peste 12.000 de metri pătrați pe care se află reședința din Malibu a lui Koum se învecina cu proprietatea antreprenoarei Diana Jenkins (fondatoarea brandului de băuturi energizante Neuro Drinks și fosta soție a lui Roger Jenkins, care la un moment dat a fost cel mai bine plătit bancher din Europa), care fusese scoasă la vânzare în vara anului trecut pentru suma de 125 de milioane de dolari.

Cum cei doi vecini nu s-au avut bine, acceptarea ofertei de 87 de milioane a lui Koum a fost o surpriză, aceasta fiind totodată și cea mai mare tranzacție imobiliară de anul acesta din sudul Californiei. Deși suma este cu aproape o treime mai mică față de prețul cerut, d-na Jenkins a ieșit în avantaj dacă ținem cont că a achiziționat proprietatea în 2005, cu 21 de milioane de dolari.

Construită în anii ’60, reședința a trecut printr-un proces de extindere până în anii ’80. Astăzi, cele două vile cu arhitectură modernă sunt situate pe un teren care merge în paralel cu autostrada Pacific Coast până la ocean, fiind ascunse de ochii curioșilor de un „perete” de copaci impunători.

Clădirea principală, casa de oaspeți și anexa pentru personalul de pază au împreună șapte dormitoare și zece băi. De pe marginea piscinei din curtea din spate pot fi admirate apele înspumate ale oceanului, iar coborârea de la cabana situată în cel mai înalt punct al proprietății până la plajă se poate face cu ajutorul unui funicular, instalat în anii ’80 de unul dintre foștii proprietari, cântărețul country Kenny Rogers.

Fără să fie foarte înaltă, vila principală, construită în stil sudvestic, cu trei dormitoare mari, este cât se poate de elegantă: ușile din sticlă sunt impresionante ca dimensiuni, asigurând accesul către terasele din jurul casei, cu o vedere copleșitoare spre ocean. Dormitorul principal are două băi și două dressing-uri, iar bucătăria imensă este dotată cu toate ustensilele și electrocasnicele care l-ar putea face fericit până și pe cel mai pretențios chef.

Casa de oaspeți se înalță pe trei niveluri, având o bucătărie complet echipată și trei dormitoare cu podele din lemn masiv. Clădirile sunt înconjurate de peluze verzi și de terase pentru relaxare sau servit masa în aer liber.

Koum a scris pe Twitter că nu suportă să fie numit antreprenor: „Antreprenorii sunt motivați de bani, iar motivația mea este să fac lucruri utile”. Cu cele două proprietăți învecinate, fostul emigrant ucrainean este stăpânul unui domeniu de aproape 25.000 de metri pătrați, cu două piscine și spațiu locuibil de 1850 de metri pătrați. Printre vecinii săi de vază se numără fosta glorie a tenisului mondial, John McEnroe, Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, Stan Kroenke, proprietarul clubului de fotbal american LA Rams, și soția acestuia, Ann Walton, moștenitoarea imperiului Walmart.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii