FacebookTwitterLinkedIn

Conducerea Librăriilor Cărturești a anunțat astăzi că vor fi închise majoritatea unităților pe termen nedefinit, în următoarele zile.

„Viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării de scăderea dramatică a vânzărilor, precum și de incertitudinea privind măsurile luate de autorități în sprijinirea sectorului cultural de efectele economice devastatoare ale pandemiei COVID-19”, se precizează în anunțul oficial. (…) Librăria online carturesti.ro rămâne deschisă și cititorii sunt încurajați să sprijine librăriile fizice prin comenzi online în următoarea perioadă.

„În ultimele zile, librăriile noastre au rămas fără cititori, lansările de carte s-au anulat, atelierele pentru copii s-au oprit, vânzările au scăzut la niveluri de neimaginat. (…) Situația aceasta nu ne afectează doar pe noi, ci un întreg lanț de furnizori (aproximativ 1500 de furnizori din România) și colaboratori: edituri, autori, organizatori de evenimente, artiști grafici sau agenții de comunicare. Și îi va afecta, în cele din urmă, chiar pe cititorii care ne-au susținut până acum”, se arată în comunicat.

Cărturești solicită autorităților luarea unor măsuri urgente de sprijin a întreprinderilor din domeniul cărții: suportarea integrală a șomajului tehnic de către stat, linii de creditare cu dobândă zero asigurate de statul român, reglementarea ca situație de forță majoră, inclusiv în privința statutului chiriașului din cadrul spațiilor comerciale.

În același timp, „Forbes România” a aflat că Librăriile Cărturești, prin firma Direct Client Services, a suspendat toate plățile către furnizori începând cu luna martie, până la „încetarea măsurilor excepționale luate de către autorități”, se precizează în notificarea trimisă editorilor.

În notificare se precizează printre altele: „Este o certitudine că această situație va avea impact asupra tuturor afacerilor, inclusiv a noastră și a dumneavoastră (editor – nota red.) și că va continua în perioada următoare, drept pentru care, în momente ca acestea, trebuie să rămânem parteneri și să ne sprijinim reciproc pentru a ne asigura că afacerile noastre rămân funcționale.”

În notificarea către furnizori se precizează că „vânzările noastre au scăzut dramatic în ultimele zile, ajungând la un sfert față de zilele similare din luna februarie. Implicit încasările au scăzut proporțional și suntem astăzi în situația în care suspendăm pentru o perioada plățile.”

„Pe de altă parte site-ul carturesti.ro și-a dublat  vânzările în  ultimele zile și va continua să funcționeze ca sursa importantă de cash flow, împreună cu o parte din librăriile stradale”, se precizează în mesajul către furnizori.