Cautare
, Contributor

Critic și istoric de artă, expert atestat al Ministerului Culturii, consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I.

Lifestyle |
|

Cărțile copilăriei – Dem Demetrescu

Din moment ce v-aţi lăsat tentaţi să citiţi acest text, înseamnă că iubiţi, ca și mine, cărţile copilăriei noastre. Deși mulţi încă-i recunosc lucrările sau sunt familiarizaţi cu ilustraţiile viu colorate, foarte puţini le asociază cu numele autorului. De la diafilmele și filmele documentare, proiectate pe pereţii albi ai amintirilor, până la ilustraţiile pentru cărţile de copii, cu zâmbetele și bucuria lor sădite adânc în copilărie, toate sunt cuprinse în opera artistului Dem Demetrescu – pictor, desenator, ilustrator de cărţi pentru cei mici și pionier al filmului românesc de animaţie.
Adrian Buga_contributors

Și aici intervin eu!

Plăcerea de a investiga şi de a aduna informaţii cu răbdare despre fiecare lucrare a lui Dem Demetrescu constituie aici o tentaţie infinit mai puternică decât aceea de a căuta să public rapid. Pentru mine, cercetarea, vizitele în ateliere, chiar şi călătoriile îndepărtate după artişti români uitaţi – toate însumează un mod de viaţă, un reflex şi o bucurie perpetuă. Textele despre viaţa lui Dem nu au apărut într-un stil spontan al scrierii, au venit  într-o dublă competiţie – cu mine în ambele roluri: eu ca privitor al operei lui Dem şi eu influenţat de copiii mei, iar aprecierile sau blamările devin, într-un fel, împărţite de mine ca istoric de artă și ca părinte.

Povestea lui Dem, artistul copilăriei noastre!

A fost odată ca niciodată un ilustrator care trăia într-o mare carte colorată, atât de mare încât își chema tot timpul prietenii să le facă cunoștinţă cu locuitorii pădurii fermecate: ursuleţii, căprioarele și vulpile, aricii și veveriţele, toţi îmbrăcaţi în straie tradiţionale și toţii veseli nevoie mare. În zarvă și cu întreg alaiul vine Circul din pădure, vulpiţa încinsă cu o fotă, iepuraşii din Oaş, ursuleţii îmbrăcaţi cu iţari și prietenul bursucul cu ilicul său brodat și bine călcat. Îi cunoașteţi și pe Ionică Vulpoiul, pe Trăncănel, pe Iepurașii poznași, pe Ursulică, pe Neghiniţă, pe Domnul Oak, pe Capra cu trei iezi și pe Lupul cel rău.

Toţi au venit, ca niște vechi prieteni, să le reamintească celor care au avut o copilărie colorată de diafilmele cu desenele lui Dem Demetrescu că poveștile sunt încă vii și să îi inspire și pe cei care descoperă personajele pentru prima oară. După nenumărate cărţi publicate pentru bucuria celor mici, dar și după mulţi ani de uitare, este rândul nostru să-i facem lui Dem o bucurie, am prins curaj și am creat…

Dem Creativ – un nou loc de joacă pentru copiii de la 3 la 93 de ani

Dem Creativ a apărut în urma efortului susţinut al echipei formate din istorici de artă, critici de film, cercetători, antreprenori, graficieni, editori – toţi iubitori ai creaţiei lui Dem Demetrescu. Astfel, după 10 ani de căutări în arhive, biblioteci și în colecţii de artă ale muzeelor, în arhiva personală a familiei artistului și din informaţiile Arhivelor Statului, din fondurile ziarelor vremurilor, după nenumărate indicii date de specialiști în istoria artelor, în istoria animaţiei românești și în istoria filmului documentar, fondul Dem Demetrescu s-a îmbogăţit și a ajuns la peste 1.000 de lucrări – schiţe, desene, planșe, gravuri, acuarele, fotografii, diafilme și filme.

Ne-am propus, cu toate aceste materiale, să mergem mai departe și să readucem în spaţiile dedicate celor mici, în creșe, grădiniţe, școli, dar și în spaţiile celor mari, în galeriile de artă sau în muzee lucrările lui Dem Demetrescu care să inspire și să bucure noi generaţii. Cei mici au râs, s-au bucurat și ne-au îndemnat să prezentăm tuturor personajele lui Dem, cei mari au înţeles că lumea adulţilor și cea a copiilor sunt, de multe ori, departe una de alta, dar a venit momentul ca noi să ne regăsim pe un teren comun și să le oferim un strop din copilăria noastră.

Lumea lui Dem

Lumea lui Dem este un loc cu jocuri și jucării, cărţi de colorat și planșe interactive, filme și diafilme, site-uri creative, poate chiar și appuri, toate create pentru bucuria copiilor și educarea lor, cu un puternic rol terapeutic. În prezentul zbuciumat, plin de imagini dure, chiar dacă este doar o picătură de apă în ocean, Lumea lui Dem creează un echilibru, o imagine călăuzitoare a copilăriei. Este locul unde copiii se simt în siguranţă, pot să-și imagineze, fără să primească creativitatea de-a gata, învaţă că pot fi stăpâni pe lumea lor, că deţin ceva unic, personal, care le aparţine cu adevărat și nimeni nu le-o poate lua.

Bucurându-ne de prietenia copiilor și a părinţilor, dorim să ţinem cartea lui Dem deschisă pentru cât mai mulţi, ajutându-l astfel să-și spună atât povestea nespusă a vieţii lui, cât și poveștile făurite de el pentru bucuria și mai multor generaţii de copii. Sunt sigur că mulţi părinţi ţin într-un sertar cărţile vechi ale copilăriei.
Căutaţi-le! Unele sunt și cărţile lui Dem!

Ilustraţiile de carte pentru copii

Ilustraţiile de carte contribuie la moștenirea culturală și literară pentru fiecare ţară în parte. Influenţează la nivel individual înţelegerea și memoria celor mici, conturându-le noul în forme mai depline și mai exacte. Ilustraţiile de carte au un rol esenţial pentru susţinerea și acompanierea textului, ele pot crea cadrul și atmosfera poveștii. De asemenea, pot defini și contura personajele, în special în poveștile scurte, în care prelungesc sau dezvoltă intriga. (Brookshire, Jamye, Scharff, Lauren F.V., Moses, Laurie E., „The influence of illustrations on children’s book preferences and comprehension”, Reading Psychology, 23 (4), Taylor & Francis, octombrie 2002, pp. 323-339)

Diafilmul

Diafilmul este un film fotografic, alb-negru sau color, care cuprinde o succesiune de diapozitive pe o temă dată și care poate fi proiectat pe un ecran. Pentru copii este un alt mijloc de a se familiariza cu o poveste sau un basm.

Copiii privesc pentru o clipă imaginea, neștiind ce urmează. Se creează un moment de suspans bine-venit. Următoarea imagine este așteptată cu sufletul la gură, iar cei care nu pot să se stăpânească deja încep să intuiască ce urmează. După o nouă imagine, povestea devine mai grăitoare, iar informaţia vizuală, prin succesiunea prezentată și cu momentul derulării manuale a diafilmului, se conturează clar și ușor, ca un puzzle realizat cu ajutorul minţii. Dar distracţia copiilor cu diafilmul proiectat pe perete nu se termină în același timp când povestea se termină. Oare câţi copii sau adulţi și-au introdus mâinile în raza de lumină albă a proiectorului? Câte mâini s-au transformat în iepurași, căţei, fluturi sau păsări, proiectate pe peretele alb? Vă mai aduceţi minte? Dacă nu, trebuie neapărat să încercaţi!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii