FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în România noțiunea de casă a scriitorilor implică, în numeroase cazuri, clădiri confiscate de regimul comunist și introduse apoi în mod artificial în circuitul cultural, în Chelsea, pe malul Tamisei, Carlyle Mansions a fost și rămâne domiciliul autentic al unor mari autori: Somerset Maugham a deținut apartamentul 27, Ian Fleming a locuit la 24, T.S. Eliot în apartamentul 19, iar Henry James în 21.


Ian Fleming a urmat colegiile Eton și Sandhurst, și-a definitivat studiile la Munchen și Geneva și a lucrat pentru Divizia de Informații a marinei britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această perioadă l-a inspirat în crearea personajului James Bond, cel mai faimos spion fictiv al tuturor timpurilor.

Apărut în 1952, romanul „Casino Royale”, primul din cele 13 care îl au ca erou pe Bond, a fost scris de Fleming în apartamentul cu numărul 24 de la Carlyle Mansions.


Născut în SUA, Henry James s-a mutat în tinerețe în Anglia. Din 1897 până în 1914 a locuit în East Sussex, în așa-numita Lamb House, care este astăzi casa memorială a scriitorului, inclusă în patrimoniul național al Marii Britanii. Nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Literatură, James a devenit cetățean britanic în 1915 și a fost decorat cu Ordinul de Merit, cu un an înainte să se stingă chiar în apartamentul său din Carlyle Mansions.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, T.S. Eliot a locuit 11 ani în Casa Scriitorilor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și câțiva ani după aceea.

Eliot locuia aici în 1948, când i-a fost decernat Premiul Nobel. Apartamentul său era situat la etajul trei și avea trei camere; a fost vândut în 2019 cu 5 milioane de lire sterline.

Clădirea din cărămidă roșie a fost construită după 1880 și a fost botezată după istoricul și matematicianul Thomas Carlyle, multă vreme rezident al cartierului. Lucrarea sa despre Revoluția Franceză i-a inspirat lui Charles Dickens romanul „Poveste despre două orașe”.

Pe fațada sud-vestică, cele zece sculpturi în piatră, reprezentând păsări sau flori sălbatice, sunt considerate monumente istorice și se află în evidența Asociației Monumentelor Publice din Londra.

Apartamentul pus în vânzare i-a aparținut anterior designerului Bernard Nevill, fost profesor la Saint Martin’s School of Art și Royal College of Art. Din 1965, Nevill a fost director de creație pentru Liberty London, fiind responsabil cu revitalizarea printurilor tradiționale ale casei și introducerea unor modele art deco și de inspirație islamică. Fosta locuință a designerului a fost locul unde s-a turnat „Withnail and I” (un film cult clasic, inclus de Institutul Britanic de Film între primele 30 cele mai bune producții cinematografice ale Marii Britanii) – iar în apartamentul din Carlyle Mansions încă se află materiale, artefacte și opere de artă folosite în film.


Apartamentul are patru dormitoare și vedere spre vest și spre sud, spre Tamisa. Este situat la primul etaj al clădirii și are o suprafață de peste 200 de metri pătrați.

Intrarea se face printr-un hol spațios care are în capăt o garderobă. Imediat pe dreapta se află bucătăria, cu blaturi din granit și numeroase dulapuri și spații de depozitare care se înalță până la tavan.

Vizavi se află o suită de încăperi care comunică între ele: camera unde se servește masa, cu o logie cu divan în geam, este despărțită de livingul cu bibliotecă printr-un perete cu uși duble și șemineu încastrat. Podelele sunt din lemn de stejar, iar ferestrele au vedere spre râu. Livingul este scăldat în lumină datorită unui bovindou care amplifică o dată în plus senzația de spațiu.


Fiindcă vorbim de spațiu, un coridor impresionant oferă o idee despre dimensiunile apartamentului, pe care îl străbate până la dormitorul principal, ai cărui pereți sunt îmbrăcați în tapet de mătase. Cu șase metri lungime, această încăpere este deservită de un dressing cu mobilier pe comandă și de o baie cu duș, decorată în marmură verde. Celelalte camere se află de o parte și de alta a coridorului, împreună cu o baie și o debara spațioasă.


Deși s-a aflat în proprietatea unor personalități mult mai puțin celebre, apartamentul disponibil din blocul Carlyle are acel aer romantic al casei unui artist. Tapiseriile de pe pereți, obiectele de artă, mobilierul din lemn solid și cele câteva colțuri în care poți să te ghemuiești cu o carte în mână sunt, toate, sursă de inspirație.

Cine știe, poate că peste un număr de ani vom afla că aici și-a scris cartea de debut următorul Henry James.

Foto Profimediaimages.ro