Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Carlo Beltrame, CEO Donalam: “Recuperarea va fi lungă și lentă. Nu mă aștept la o revenire de tip V”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.      
 aboneaza-te
Carlo Beltrame

Carlo Beltrame, CEO Donalam

Oportunitatea pentru România

Carlo Beltrame: În ultimii 20 de ani, atât Uniunea Europeană cât și SUA au trăit într-o iluzie economică care a determinat externalizarea într-o foarte mare proporție a activității industriale cu valoare adăugată scăzută. A durat prea mult timp până când ne-am dat seama că a fost o greșeală și, așa cum se întâmplă de multe ori, SUA a recunoscut această greșeală înaintea UE.

În ceea ce privește România, având în vedere dimensiunea și potențialul său, cred că acum are o oportunitate imensă de a atrage acele companii care își regândesc facilitățile de producție sau contractele cu furnizorii din Asia. Dacă ne referim la industria oțelului în care noi activăm, la industriile mecanice sau chimice, această relocare nu înseamnă aducerea activităților considerate  „murdare” și „poluante” în Europa. Înseamnă că trebuie să schimbăm paradigma și să adoptăm pe deplin principiul noii ordini ecologice pentru a reinventa aceste industrii. Este ceea ce Europa  a agreat deja în The Green Deal doar că acum avem un motiv în plus să ne mișcăm mai repede.

The Green Deal este posibil din punct de vedere tehnologic doar că e nevoie de investiții foarte mari, de fapt acesta este și scopul lui. Și de aceea, fără o politică comercială și industrială a UE și a României nu vor exista antreprenori care să fie dispuși să investească bani în astfel de facilități, dacă nu au siguranța că investițiile nu sunt protejate și că nu există riscul permiterii importului de produse ieftine din Asia, produse fără nici un fel de protecție a mediului înconjurător.

Domenii ce trebuie reformate

Carlo Beltrame: România are o istorie lungă în industria mecanică / petrol și gaze care de-a lungul deceniilor s-a pierdut. Acest lucru s-a datorat lipsei unor politici industriale și acesta este principalul motiv al deficitului balanței comerciale. Serviciile, construcțiile sunt sectoare foarte importante, dar trebuie să fie puternic corelate cu dezvoltarea infrastructurii și, chiar și așa, cele două sectoare nu sunt suficiente pentru a susține întreaga economie.

România are șansa de a se relansa industrial în aceste condiții. Există investitori interesați, există un agrement la nivel european, o nevoie de politici publice care să stimuleze industria.

Imaginați-vă doar câte tone de CO2 sunt degajate în atmosferă de un transport prin intermediul unei nave cu o mulțime de materiale aduse din China în România. Asta doar pentru a câștiga câțiva euro. De aceea trebuie regândit totul.

Măsuri urgente pentru relansare

Carlo Beltrame: România este încă o economie în curs de dezvoltare și e nevoie de investiții publice în infratructură, indiferent că e vorba de căi ferate, drumuri, porturi, aeroporturi.

România are un potențial imens, dar trebuie să adopte cu fermitate o politică industrială care să creeze „coloana vertebrală” a economiei …. așa cum s-a făcut cu Dacia, care a fost un bun exemplu de integrare industrială.

Revenirea domeniului

Carlo Beltrame: Sectorul special al oțelului cu produse pentru industria automobilelor, petrol și gaze, a fost puternic afectat și încă nu vedem „lumina de la capătul” COVID. Putem compara cu situația unui război doar că nimic nu a fost distrus și nimic nu trebuie re-construit.

Recuperarea va fi lungă și lentă, va dura cel puțin 12 luni. Nu mă aștept la o revenire de tip „V”, asta și pentru că piața nu stătea foarte bine din trimestrul III al anului 2019. Pandemia n-a făcut decât să înrăutățească lucrurile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii