FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit uneia dintre cele mai mari companii private din SUA, care operează în zona est-europeană de zeci de ani, alimentele nu ar trebui să fie folosite niciodată ca armă. Cargill nu abandonează zonele de conflict din Ucraina, și nici nu va părăsi Rusia.

Pe 24 februarie, în primele ore ale atacurilor neprovocate ale Rusiei asupra Ucrainei, un proiectil rusesc a lovit o navă din Marea Neagră numită Yasa Jupiter. Nava a fost închiriată de Cargill, unul dintre cei mai mari comercianți de cereale din lume. De atunci, tunurile rusești au bombardat orașul portuar Yuzhny, la est de Odesa. Susținută de guvernul ucrainean, societatea mixtă a Cargill operează portul unde Cargill declară că se străduiește să scoată grâul, porumbul și alte produse alimentare din zona asediată și să le transporte către oamenii care au nevoie de ele, relatează Forbes.com.

În ciuda atacurilor, Cargill spune că nu intenționează să abandoneze zonele de conflict din Ucraina și nici nu va părăsi Rusia. Alimentele și medicamentele nu sunt incluse în sancțiuni, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. “Mâncarea este un drept fundamental al omului și nu ar trebui să fie folosită niciodată ca armă”, potrivit site-ului Cargill. “Această regiune joacă un rol semnificativ în sistemul nostru alimentar global și este o sursă importantă de ingrediente cheie pentru alimentele de bază precum pâinea, formulele pentru sugari și cerealele.”

Sute de companii din întreaga lume s-au retras din Rusia, în speranța că izolarea economică va ajuta la împingerea președintelui Vladimir Putin să reconsidere atacul împotriva Ucrainei, însă nu și Cargill. Compania de 157 de ani cu sediul în Minnesota, una dintre cele mai mari companii private din America, cu venituri de 134 de miliarde de dolari în 2021, are o relație îndelungată cu Rusia, având afaceri cu vechea Uniune Sovietică începând cu 1964. Compania este controlată de o mână de moștenitori miliardari, având o valoare estimată la 42 de miliarde de dolari. Aceștia nu trebuie să răspundă în fața acționarilor publici, care s-ar putea plânge că recoltele Cargill alimentează mașina de război rusă.

Cargill a declarat că își reduce operațiunile din Rusia, unde realizează mai puțin de 5% din afacerile sale globale. Experții în comerț spun că decizia Cargill de a rămâne în țară este, de asemenea, un efort de a păstra cota de piață atunci când vine vorba de concurenții interni. Adevăratul risc pentru Cargill, precum și pentru rivalii săi cu sediul în SUA, ADM și Bunge, este că retragerea din Rusia ar deschide piața pentru naționalizare, potrivit analistului S&P Chris Johnson. Acest lucru ar putea elimina complet companiile cu sediul în străinătate de pe piața rusă, de 144 de milioane de persoane.

În Rusia, Cargill continuă să producă grâu, furaje pentru animale, siropuri și amidon, semințe oleaginoase și comercializează cereale și alte mărfuri. De asemenea, Cargill produce în Rusia ingrediente alimentare controversate numite “texturizatori”.

Cargill are o expunere mult mai mare la potențiale pierderi din cauza conflictului din Ucraina. Compania, care a anunțat la începutul acestei luni că va dona 25 de milioane de dolari – o fracțiune din veniturile anuale – pentru efortul de ajutorare a Ucrainei, pare că vrea să joace rolul de diplomat corporatist care oscilează între cele două țări aflate în război, potrivit lui Paul M. Vaaler, profesor la Facultățile de drept și de afaceri ale Universității din Minnesota.

Împreună, Rusia și Ucraina produc aproape o treime din grâul exportat la nivel mondial. Milioane de oameni, în special în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, riscă să sufere de foame în acest an din cauza penuriei de export cauzate de război.

“Există cereale în Odesa și, în mod normal, ar fi trebuit să fie trimise către aceste țări, însă acest lucru nu a mai fost posibil”, spune David Laborde Debucquet, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicilor Alimentare. Aproximativ 20 de milioane de tone de grâu “din Ucraina, care în mod normal ar fi trebuit să ajungă pe piață, sunt în momentul de față bocate”.

Ucrainenii își amintesc de propria lor foamete, numită Holodomor, care a ucis milioane de oameni în 1932-1933. Ei spun că sovieticii au orchestrat decesele pe scară largă prin raționalizarea cantității de alimente cultivate în Ucraina, în timp ce, concomitent, exportau alimente în alte țări.

Cargill raportează că niciunul dintre angajații săi nu a fost rănit de atacurile rusești, iar nava Yasa Jupiter a rămas în stare de navigabilitate după atacurile din 24 februarie, echipajul său fiind în siguranță. Anual, aproximativ 5 milioane de tone de cereale și alte mărfuri trec prin Yuzhny și, deși Cargill a fost întotdeauna cel mai mare client al portului, și alte companii fac transporturi prin el. În prezent, în port sunt acostate patru nave, potrivit Vessel Tracker.

Regiunea joacă un rol important în producerea de ingrediente cheie pentru alimente de bază precum pâinea, formulele pentru sugari și cerealele pentru familiile din întreaga lume. Cargill a declarat că nu se concentrează asupra unei singure țări, ci asupra sistemului alimentar mondial.