Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Telecom |
|

Care sunt operatorii de telefonie mobilă pe care românii îi apreciază în prezent?

Peste jumătate dintre români (57%) dețin în prezent abonament personal la o companie de telefonie mobilă, arată un studiu al companiei Exact Cercetare și Consultanță.
 aboneaza-te
telefonie mobila

Un român din patru optează pentru cartela pre-pay (24%), în timp ce unul din cinci (18%) deține atât abonament personal, cât și cartelă pre-pay.

Tinerii vor cartele, adulții de peste 40 de ani preferă abonamentele

Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani sunt mai puțin orientați spre abonamente (46% / vs / 57% media națională), aceștia preferând cartelele pre-pay (40% / vs / 24% media naționala). Nici ideea de a plăti atât un abonament lunar, cât și o cartelă pre-pay nu îi atrage la fel de mult pe tineri (9% / vs / 18% media națională).

La rândul lor, cei cu vârste cuprinse între 40-60 de ani sunt adepții abonamentelor (67% / vs / 57% media națioanală), cartelele pre-pay reprezentând opțiunea a doar 11% dintre aceștia (cu 13% mai puțin comparativ cu media națională).

Cartelele, preferate de cei cu un venit mic, iar abonamentele de cei cu un venit lunar de peste 3.000 lei

Principalii clienți ai cartelelor pre-pay sunt cei cu un venit lunar de sub 1,000 lei: 34%. Abonamentele sunt preferate de cei cu un venit lunar situat între 3.000-4.000 lei: 68%, cu 11% peste media națională.

Din perspectiva regiunilor geografice ale țării, moldovenii sunt singurii care au un comportament diferit față de locuitorii celorlalte regiuni: doar 45% dețin un abonament (cu 12% sub media națională), în timp ce procentul celor care optează pentru cartele pre-pay crește până la 36% (cu 12% peste media națională).

La ce companii de telefonie mobila detineti abonament

Românii sunt mulțumiți de serviciile de telefonie mobilă de care beneficiază

Chestionați în legătură cu serviciile de telefonie mobilă de care beneficiază, majoritatea românilor se declară foarte mulțumiți: Vodafone (80%), Digi (78%), Orange (74).

Când vine însa vorba de atribute specifice, se constată că Digi este compania apreciată pentru aspecte legate de preț: cele mai bune tarife pentru servicii de internet pe mobil (34%), cele mai bune tarife pentru servicii de voce (31%), cele mai atrăgătoare oferte promoționale (27%), cele mai bune prețuri pentru telefoanele mobile (24%) și cele mai bune prețuri pentru tablete sau laptopuri (13%).

Vodafone este compania recunoscută pentru: cea mai mare arie de acoperire (40%), cel mai bun renume (34%) și cei mai buni operatori la serviciul relații clienți (21%).

În Moldova însă, Orange este compania care se bucură de cea mai bună reputație, beneficiind de aprecierea a 36% dintre locuitori (cu 16% peste procentul înregistrat în cazul Vodafone).

Organizarea website-ului și varietatea produselor oferite de magazinul online sunt apreciate în egală măsura în cazul Vodafone și Orange (1 din 5 români în ambele cazuri).

Ce furnizor de telefonie mobila veti alege in viitor_abonamentDigi și Vodafone sunt în topul preferințelor pentru viitoarele abonamente

Întrebați la ce companie de telefonie mobilă vor apela în viitor, în vederea încheierii unui abonament, românii și-au manifestat interesul față de Digi și Vodafone, cu 34% și, respectiv, 32%. Orange reprezintă opțiunea viitoare a 22% dintre români, în timp ce Telekom a doar 12%.

Femeile sunt într-o mai mică măsură orientate spre Digi (26% / vs / 34% media națională și 41% în cazul bărbaților). Aceeași tendință este identificată și în cazul tinerilor de 18-29 de ani, care declară în procent de doar 20% că vor apela la abonamentele oferite de Digi.

Persoanele cu venituri personale lunare ridicate (2000-3000 lei) sunt cele care declară într-o mai mare măsura (42% / vs 34%) că intenționează să devină clienții operatorului Digi.

Moldovenii rămân orientați către operatorul Orange, 36% dintre aceștia (cu 14% peste media națională) manifestându-și interesul viitor pentru abonamentele acestei companii.

Ce furnizor de telefonie mobila veti alege in viitor_cartela pre payVodafone și Orange – operatorii preferați pentru achiziții viitoare de cartele pre-pay

Dacă Digi reprezintă prima opțiune a românilor atunci când ne referim la abonamente viitoare, compania coboară pe ultima poziție atunci când este adusă în discuție achiziția viitoare de cartele pre-pay: 7%. Primii 3 operatori de telefonie preferați sunt în acest caz Vodafone (39%), Orange (34%) și Telekom (20%).

Cartelele Vodafone sunt vizate în viitor de persoanele cu un venit lunar mai mic de 1.000 lei (48%, cu 9% peste media naționala), în timp ce cei cu un venit mai ridicat, situat între 2000-3000 lei, sunt interesați de cartelele Telekom (36% / vs / 20% media națională).

Preferința pentru cartelele Orange este extrem de evidentă în cazul persoanelor cu un venit lunar de 3.000-4.000 lei (72%, cu 38% peste media națională).

Bucureștenii îi sunt fideli brandului Vodafone (49% /vs / 39% media națională și 18% Orange). Aceeași situație se întâlnește și în Muntenia (57%), în timp ce locuitorii Moldovei și Transilvaniei vor opta pentru operatorul Orange: 64%, respectiv 57%.

Studiul vizează valul de luna mai al CAWIBUS-ului realizat cu o frecvență lunară de Exact Cercetare și Consultanță.

Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, rezidente în mediul urban și utilizatoare de internet. Volumul eșantionului a fost de 1.029 respondenți, clienți ai companiilor de telefonie mobilă (abonament, cartelă pre-pay sau ambele).

Respondenții au fost selectați din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 43.000 de respondenți, chestionarul fiind administrat via internet.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii