Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Care sunt dezavantajele când cumperi o casă de la executări silite?

blocuri.jpg
Tot mai mulţi români, persoane fizice sunt în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la bancă în contul creditelor contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe. De aceea, oferta de case executate silit şi scoase la vânzare creşte de la o zi la alta. În ciuda preţurilor mici, clienţii nu se înghesuie, însă. De ce?

Un apartament cu două camere situat în sectorul 4 al Capitalei, pe strada Ionescu Gheorghe este scos la vânzare în cadrul procedurii de executare silită, în prima jumătate a lunii martie, la un preț de pornire sub 40.000 de euro. S-a mai încercat vânzarea bunului cu pricina, iar prețul de pornire a fost diminuat deja cu 25 % din valoarea initială.

Iar acest caz nu este singular. Multe dintre casele și apartamentele executate silit și scoase la vânzare își găsesc cu greu un cumpărător.

Asta, și pentru că achiziția unui astfel de bun presupune riscuri și dezavantaje, care nu trebuie neglijate de potențialii cumpărători.

Multe dintre casele și apartamentele de acest gen scoase la vânzare încă nu pot fi văzute, înainte de a fi achiziționate. Acesta pare să fie cel mai mare risc pe care și-l asumă viitorul proprietar, căci până la urmă nu doar prețul este important, ci și cum arată bunul respectiv.

Un alt minus constă în imposibilitatea pe termen scurt de a intra efectiv în drepturi. Teoretic, odată câştigată licitaţia, plătit preţul la care s-a adjudecat bunul şi perfectat actele necesare, noul proprietar se poate muta în noua locuinţa. Teoretic, căci practic, mulţi dintre cei care achiziţionează astfel de imobile se lovesc de refuzul foştilor proprietari de a părăsi locuinţa, urmând aşadar o perioadă dificilă, ce constă în evacuări forţate, poliţie, șamd.

La licitaţie, potenţialul cumpărător trebuie sa prezinte, pe lângă oferta concretă de cumpărare şi dovada că a achitat garanţia, care reprezintă 10 % din preţul de pornire. Dacă bunul este adjudecat, garanția plătită este luată în calcul la achitarea diferenței. Ofertantului i se returnează contravaloarea garanției dacă nu câștigă licitația.

Casa sau apartamentul trebuie achitate în maximum 30 de zile de zile de la momentul câștigării licitației. Dacă nu se respectă acest termen, licitația este reluată, iar adjudecatorul inițial trebuie să suporte toate costurile aferente cu organizarea noii proceduri de vânzare.

Acesta este un alt dezavantaj al achiziției unui bun executat silit. Dacă potențialul cumpărător nu are banii necesari, ar fi mai bine să se îndrepte spre piața “liberă”.

Vezi aici cât te costă dacă achiți prin credit o casă de la executări silite :

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii