FacebookTwitterLinkedIn

Capitalizarea companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la aproape 149 miliarde lei (28,9 miliarde euro) la finalul primelor şapte luni ale acestui an.

Se remarcă o creștere față de nivelul înregistrat anul trecut, când valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a fost de 141 miliarde lei (28,5 miliarde euro), potrivit datelor BVB.

Piaţa de capital din România a reuşit să încheie primele 7 luni în teritoriu pozitiv prin prisma indicilor de tip total return, care includ şi dividendele. “De exemplu, indicele BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din iulie la un nivel de 23.835 puncte, în urcare cu 3,1% faţă de finalul anului trecut. În schimb, indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB, se află în teritoriu negativ, cu o scădere de 4,6% faţă de anul trecut”, mai arată reprezentanții, potrivit news.ro.

Cel mai mare avans la nivelul primelor 7 luni în rândul indicilor BVB a fost de 9% şi a fost înregistrat de BET-NG, indicele care reflectă evoluţia companiilor listate care activează în energie şi utilităţi aferente.

Pe segmentul de acţiuni listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori București, valoarea totală de tranzacţionare la nivelul primelor 7 luni a fost de 8,4 miliarde lei (1,7 miliarde euro), un avans de 59,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna iulie, au fost consemnate valori totale de tranzacţionare cu acţiuni de 872 milioane lei (177 milioane euro), cu 27% peste cel raportat în iulie 2021, însă mai mic cu 31% raportat la luna iunie 2022.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiunile listate pe Piaţa Reglementată a BVB, în primele 7 luni ale acestui an, a atins un nivel de 57,7 milioane lei (11,7 milioane euro), în creștere cu 60,8% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Complementar, lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni înregistrată în luna iulie a fost de 41,5 milioane lei (8,4 milioane euro), în creștere cu 33% față de luna iulie a anului trecut, dar în scădere cu 34% față de luna iunie 2022

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe Piaţa Reglementată a BVB, valoarea totală de tranzacţionare din primele 7 luni a ajuns la 14,5 miliarde lei (2,9 miliarde euro), în urcare cu 38,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Continuarea trendului listărilor de companii la cota bursei este poate unul dintre fenomenele cele mai importante ale acestei perioade. Listarea este un pas esenţial în viaţa oricărei companii şi cea mai importantă lecţie desprinsă din aceste momente este că bursa îşi păstrează relevanţa indiferent de context”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a depăşit 100 de milioane de lei, în creştere cu 39,9% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut.