FacebookTwitterLinkedIn

Piața de design interior a înregistrat un avans considerabil post-pandemie, pe fondul interesului tot mai mare al românilor de a-și amenaja locuințele. Potrivit biroului de design MiSo Architects, românii investesc în medie între 30.000 de euro și 160.000 de euro în amenajarea apartamentelor. Costurile pot depăși 200.000 de euro pentru amenajarea caselor, bugete care în ultimii trei ani au crescut cu peste 50%.

Pe lângă dorința de a trăi în spații amenajate armonios, clienții investesc în design interior și pentru a crește valoarea chiriilor și a apartamentelor scoase la vânzare.

“Dacă în 2019 un buget mediu pentru design interior era între 20.000 de euro și 90.000 de euro, în prezent acesta poate fi de până la trei ori mai mare. De altfel, având loc o schimbare de mindset în pandemie privind importanța lucrurilor în viața oamenilor, a devenit o prioritate pentru români să amenajeze apartamentul sau casa. În plus, există o doză sporită de încredere acordată specialiștilor din domeniu”, declară Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Din totalul proiectelor de amenajare interioară, în jur de 80% sunt pentru locuințe noi. Cele mai căutate sunt serviciile la cheie, cerute de români stabiliți în străinătate care cumpără locuințe în România și nu participă la implementare, și serviciile complete de amenajare interioară, în care clientul se implică în procesul de implementare.

În prima jumătate din acest an, MiSo Architects a înregistrat o creștere de 15% a cererii pentru servicii de design interior pentru apartamente, case și duplexuri, față de aceeași perioadă de anul trecut. 

În ceea ce privește bugetele pentru servicii de design interior, acestea au crescut în ultimii ani, variind în funcție de nevoile clienților. Spre exemplu, pentru apartamentele de două camere, cu o suprafață utilă de 50-60 mp, valoarea investiției în amenajarea de interior variază între 500 euro/mp și 800 euro/mp, ceea ce înseamnă între 30.000 de euro și 48.000 de euro per apartament. Bugetele cresc până la 1.500 euro/mp, iar în unele cazuri depășesc această sumă, pentru amenajările interioare care implică intervenții semnificative cu materiale și mobilier din categoria premium.

Pentru o casă sau un duplex cu o suprafață utilă între 130 mp și 300 mp, cu 6-8 încăperi, bugetul investit este între 600 euro/mp și 1.650 euro/mp, în funcție de complexitatea proiectului și destinația locuinței, ceea ce reprezintă investiții totale între 78.000 de euro și 200.000 de euro, dar care pot ajunge la peste 500.000 euro, arată compania.

“Bugetele pentru amenajare interioară acoperă servicii complete, de la randare la găsirea mobilierului și a tuturor celorlalte obiecte din locuință până la amenajarea propriu-zisă, și diferă în funcție de nevoile clienților. Credem că piața de design interior în România devine tot mai puternică și vom vedea o dezvoltare accelerată în următorii ani”, spune Mihaela Tampiza, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

O tendință dominantă în 2023 este conceptul de home wellbeing, care se manifestă printr-o cerere crescută pentru crearea și amenajarea de spații dedicate pentru meditație, yoga, spa, saună sau fitness, în locuințele românilor.

MiSo Architects este o companie de arhitectură și design de interior din România, cu birouri în București și Brașov, care a avut până în prezent peste 250 proiecte de amenajare în România și pe plan extern, în Belgia și Italia. Compania a obținut un premiu internațional BIG SEE pentru amenajarea unui apartament din București.