FacebookTwitterLinkedIn

În primul trimestrul al acestui an, 29 de companii din domeniul farmaceutic (producție, distribuție și de retail), monitorizate de „Forbes România”, au comandat reclame care au acumulat un volum de audiență de 134.831 GRP’30 pe targetul comercial (urban, 18 – 49 de ani).

Acest buget este mai mare cu 3,3% față de cel înregistrat în primul trimestru 2018.

Volumul obținut de cele 29 de companii reprezintă 24,4% din bugetul total de audiență obținut de clienții publicitari pe televiziune. Adică, aproape un sfert din publicitatea difuzată de cele 70 de televiziuni din sistemul de monitorizare Kantar Media, în primele trei luni ale acestui an, a fost reprezentată de reclamele la aceste produse. Este cea mai mare cotă de piață TV deținută de un sector de activitate, peste cotele obținute de companiile de comunicații, retail sau producătorii de branduri de îngrijire personală.

Compania Zdrovit România, distribuitor de suplimente alimentare, medicamente OTC și cosmetice, se află pe primul loc în topul domeniului farmaceutic, cu un volum de 42.897 GRP’30 target comercial, în creștere cu 14% față a aceeași perioadă a anului trecut.

La mare distanță de Zdrovit, se află companiile Sanofi-Aventis, cu 12.180 GRP’30 target comercial (creștere de 53,6%) și GlaxoSmithKline, cu 11.785 GRP’30 target comercial (creștere de 21,1%).

Compania Reckitt Benckiser are în portofoliul său medicamentele Nurofen și Strepsils (OTC), dar și brandurile Cillit Bang, Calgon și Vanish. Monitorizarea „Forbes România” nu indică diferențiat (pe branduri) consumul de publicitate pe Nurofen și Strepsils. Pentru toate brandurile sale, Reckitt Benckiser a obținut un volum de audiență de 20.461 GRP’30 target comercial, ocupând locul 3 în topul general al consumatorilor de publicitate TV (creștere de 14%).

Printre companiile care și-au crescut consumul de publicitate TV comparativ cu trimestrul I 2018 se numără: Terapia (4,5%), Naturpharma Products (5,8%), Walmark (11,6%), Bayer (1,8%) și Omega Pharma (76,2%).

Printre firmele care și-au redus consumul față de aceeași perioadă a anului 2017 se numără: Biofarm (-13,8%), Johnson & Johnson (-41,7%), Sandoz (-22%), Angelini Pharmaceuticals (-21,1%) și Berlin-Chemie (-54,3%).

Notă: Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte. GRP-ul este moneda unică de tranzacționare a spațiului de publicitate TV.