FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în Formula 1 designul ar avea un cuvânt de spus și nu ar fi complet subordonat performanțelor,  probabil am vedea alergând pe circuite mai multe mașini care seamănă cu Bugatti Bolide, un hypercar dezvoltat pentru curse. Simbolul nivelului tehnologic atins de Bugatti în forma sa cea mai pură (a se citi austeră), Bolide este un kart a cărui singură dotare de lux sunt scaunele, după cum remarca președintele Bugatti, Stephen Winkelmann.
După ce Chiron Supersport 300+ a atins aproape 500 km/h, dl Winkelmann spunea că producătorul de hypercaruri își va canaliza competențele spre alte direcții decât doborârea recordurilor de viteză. Însă nu te poți numi Bugatti dacă nu ești un vânător de recorduri, iar noul concept Bolide exact asta își propune să fie, dacă e să îl judecăm după cifre: motorul tradițional cu 16 cilindri dezvoltă acum 1.850 CP și o forță de tracțiune de 1.850 Nm și trebuie să propulseze un vehicul cu greutatea de 1.240 kg – ceea ce înseamnă că fiecare cal putere „trage” 670 de grame.

Pentru reducerea greutății și sporirea puterii s-a inovat enorm: unul dintre brațele suspensiei, de exemplu, fabricat din titan, cântărește 100 de grame și rezistă la o solicitare de 3,7 tone/forță. Apoi, întreg sistemul de ungere a fost regândit, la fel și sistemul de răcire – două radiatoare cu apă sunt amplasate în fața roților față, în timp ce alte trei, cu aer, răcesc motorul, transmisia și diferențialul. Temperatura frânelor este ținută sub control cu ajutorul unor compresoare nou dezvoltate, ale căror lame sunt fabricate dintr-un aliaj de titan și carbon. În fine, patru turbocompresoare ale căror pale au fost optimizate pentru a împinge aerul în motor cu o forță mai mare, ajută agregatul de 8 litri să dea tot ce poate.

Cu 995 mm înălțime, Bolide este cu 30 cm mai jos decât Chiron și la fel de înalt cu Bugatti Type 35, vehicululul istoric de la care se inspiră. Cu peste 2000 de victorii în competiții auto între anii 1924 și 1930, Type 35 este probabil cea mai titrată mașină de curse produsă de Bugatti. Ettore Bugatti a îmbunătățit motorul cu opt cilindri care a ajuns la o viteză de rotație de 6000 rpm și, cu două carburatoare, dezvolta 140 CP, Type 35 atingând o viteză maximă de 215 km/h. Reducerea greutății era, la Bugatti, un scop în sine: Type 35 avea 750 kilograme și era încă de pe atunci o capodoperă în ceea ce privește raportul putere-greutate.

Caroseria monococă lasă la vedere suspensia față și acoperă discret roțile, ceea ce face ca Bolide să semene și mai mult cu o mașină de Formula 1. Interesant este că Bugatti a construit Bolide cu gândul la curse, unde suverane sunt puterea și viteza, iar felul în care arată mașina nu are nici o importanță. Bolide, în schimb, este o sursă de plăcere estetică, mașina arată bine din orice unghi, atât detaliile cât și ansamblul sunt un deliciu vizual; deși nu se știe încă dacă va fi produs în serie, Bolide este „calul de curse” care probabil va fi mai mult admirat decât alergat.