FacebookTwitterLinkedIn

Globalworth, cel mai mare proprietar de spații de birouri din România, a anunțat de curând că a achiziționat pentru 16 milioane de euro două terenuri în apropierea proiectelor sale Globalworth Plaza & Green Court. Globalworth intenționează să dezvolte aici două proiecte de birouri, în suprafață de 40.000 de metri pătrați, cu lobby neconvenţional, un acoperiş verde şi spaţii de lucru flexibile.

Tot în zonă, compania dezvoltă Globalworth Campus, un business park de 88.000 de metri pătrați, compus din trei clădiri, ce urmează să fie finalizat în intregime până la finalul acestui an. Una din cele mai mari companii la nivel mondial, Amazon, a închiriat aici 13.500 de metri pătrați pentru noul său centru din București.

Citiți și: Forbes Best Offices Hubs 2018, Topul Forbes Best Offices Hubs, ediția 2018 (FBOH 2018), care analizează evoluția principalelor zone din România în care sunt dezvoltate clădiri de birouri moderne.

Este de așteptat ca fondul de investiții sud african NEPI Rockcastle să înceapă lucrările de expansiune la Promenada Mall, un proiect mixt de spații comerciale și de birouri în suprafață de 60.000 de metri pătrați. În noua dezvoltare s-au investit deja 33 de milioane de euro, până la finalul anului 2017, iar costurile totale sunt estimate la 166 de milioane de euro, data livrării fiind preconizată pentru trimestrul al doilea 2020, conform unui raport public al companiei.

Skanska a început deja lucrările la proiectul Equilibrum, aflat la intersecția străzilor Gara Herăstrău și Dimitrie Pompeiu. Investiția anunțată de dezvoltator în prima fază (20.800 de metri pătrați) este de 37 de milioane de euro, întreg complexul urmând să totalizeze o suprafață de 40.700 de metri pătrați.

Citiți și: Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 1: Calea Floreasca-Barbu Văcărescu – Cel mai cuminte „copil”

One United Properties, dezvoltatorul cunoscut pentru proiectele sale rezidențiale premium, a înființat anul trecut o nouă divizie care se concentrează pe birouri și a cumpărat în zonă North Gate, unde Renault și-a reînnoit contractul de 20.000 de metri pătrați. Valoarea estimată de piață a proiectului este de 28 de milioane de euro.

Zona atrage și atenția investitorilor din domeniu hotelier. Compania lituaniană Apex Allaince care deține în București hotelurile Europa Royale și Hilton Garden Inn, construiește pe Bulevardul Dimtrie Pompeiu un hotel de patru stele ce va fi afiliat lanțului Courtyard Marriott. Noul hotel, care urmează să fie livrat în 2019, va avea 259 de camere, 119 locuri de parcare, un bar, un restaurant și un mult așteptat centru modern de conferințe într-o zonă cu cerere ridicată pentru acest tip de serviciu.

Proiectul public, Spitalul Metropolitan, ce umează să fie construit pe fosta bază RATB, a fost recent aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Noua unitate medicală va avea 1.500 de paturi și necesită investiții de 300 de milioane de euro.

Proiecte rezidențiale de 5.000 de apartamente

În contextul unei cereri locative în creștere precum și a unei evoluții economice pozitive, proiecte rezidențiale ce totalizează peste 5.000 de apartamente sunt anunțate în zonă, urmând să fie livrate în mai multe faze.

Omul de afaceri Petre Niculae a cumpărat un teren de 20.000 de metri pătrați în vecinătatea viitorului Spital Metropolitan, unde plănuiește să construiască un proiect de 40.000 de metri pătrați, cu un număr estimat de 600 de apartamente.

Citiți și: Forbes Best Offices Hubs 2018, Locul 2: Stabilitatea din Pompeiu

Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia și a companiei de brokeraj imobiliar Coldwell Banker Affiliates of Romania, construiește în zonă Onix Park – un ansamblu rezidențial de 2.000 de apartamente.

Recent, un nou proiect de proprții a fost anunțat: grupul israelian Hagag va începe lucrările la un proiect ce prevede 1.350 de apartamente pe malul lacului. Unul dintre dezvoltatorii cu cea mai mare vechime pe piață, Impact, este interesat de locație fiind în proces de achiziție a unui teren de 55.000 de metri pătrați.

Citiți și: Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe lansează H Pipera Lake

Totodată, controversatul om de afaceri Gabriel Popoviciu, principalul investitor în proiectul Băneasa, are un ansamblu în construcție aici, Belvedere Residences urmând să aibă un total de 1.500 de apartamente.

În plus, investitori instituționali, precum și jucători locali și internaționali au făcut achiziții semnificative aici în ultimii doi ani. Anul trecut, Growthpoint și BERD au intrat în acționariatul Globalworth, cu aproximativ 26,9%, respectiv 4%. Miliardul israelian Teddy Sagi a cumpărat Swan Business Park pentru 30 de milioane de euro, iar One United Properties a achiziționat North Gate, un proiect cu o valoare estimată de piață de 28 de milioane de euro.

Citiți: Care sunt cele mai noi ansambluri rezidențiale ce vor fi lansate în această primăvară, în București (galerie foto)

Zona are cea mai mare densitate de chiriași AAA (triple A tenant), câteva exemple incluzând Huawei, Oracle, Orange, Raiffesien Bank, Renault sau Vodafone.