FacebookTwitterLinkedIn

Imaginează-ți că vacanța all-inclusive este pe cale să se sfârșească și te vei întoarce acasă. Bucătăria ta te mulțumește? Te simți bine în bucătăria ta?

Situația actuală, dar și dorința de a găti cât mai natural ne-au întors către pregătirea meselor acasă. Trebuie să ne imaginăm bucătăria ca pe un laborator din care fiecare preparat să iasă perfect.

În urmă cu zece ani am vizitat Târgul Internațional de Mobilier Koelnmesse GmbH (Cologne Trade Fair). Mi-a atras atenția un stand de bucătării perfecte, unde am întâlnit un reprezentant de vânzări cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul mobilării bucătăriilor.

Acesta mi-a vorbit despre unicitatea experienței de a avea propria locuință și despre importanța mobilării bucătăriei cu atenție la detalii. Mi-a mărturisit că, deși amenajează bucătării de atâta timp, nu a apucat să-și amenajeze propria bucătărie și că locuiește într-un apartament închiriat, deja mobilat.

Pentru a realiza cu ușurință preparate sănătoase, foarte importantă este aparatura electrocasnică, atât funcțiunile, cât și amplasarea acesteia. Iată formula magică a unei bucătării unde se respectă fluxul tehnologic și spațiile necesare dintre chiuvetă și plită: „FRIGIDER + SPAȚIU LIBER + CHIUVETĂ + SPAȚIU LIBER + PLITĂ + SPAȚIU LIBER + CUPTOR” – scoți alimentele din frigider, spațiu liber, speli la chiuvetă, toci în spațiul liber dintre chiuvetă și plită. Acesta trebuie să aibă minimum 60 cm.

Ai copii și ți-e teamă să-i lași nesupravegheați în bucătărie? Regăsești mai jos câteva idei care să-ți rezolve această teamă.

Cuptorul este mult mai practic dacă este amplasat la semiînălțime, astfel încât să îl putem utiliza mai ușor, fără a fi nevoiți să ne aplecăm la fiecare verificare a coacerii.

Spațiului de sub plită îi putem da utilitate inserând un corp de mobilier cu sertare pentru organizarea și accesarea cu ușurință a ustensilelor necesare. Această amplasare este mult mai utilă, reprezentând o protecție suplimentară în cazul familiilor cu copii.

Plitele cu inducție sunt alegerea ideală! Acestea sunt menite să încălzească numai suprafața metalică a vasului de gătit. La contactul mâinii cu plita nu se simte căldura degajată de ochiul plitei.

Vasele se strâng constant în chiuvetă, aceasta arătând ca după o petrecere în cazul familiilor numeroase. Inserarea unei mașini de spălat vase într-un corp de mobilier lângă chiuvetă este binevenită. Acestea sunt de 45 cm sau de 60 cm. În cazul în care trebuie să o folosim mai des și spațiul bucătăriei este restrâns, recomandarea este să o achiziționăm pe cea de 45 cm, ocupând mai puțin din spațiul destinat depozitării.

Pentru a găti cât mai sănătos, este recomandat ca legumele să fie preparate la aburi. Există multe aparate de gătit cu aburi care ocupă spațiul de pe blat, acesta fiind destinat preparării alimentelor. Cea mai bună alegere o reprezintă cuptorul electric mixt. Acesta poate găti atât cu aburi, cât și normal. Pentru bucătăriile cu dimensiuni mai generoase există posibilitatea achiziționării a două cuptoare, unul cu aburi și altul electric.

Într-o bucătărie în care se gătește frecvent, hota este foarte importantă. În cazul spațiilor mici și a amenajărilor minimaliste, se recomandă hota încorporată în corpul de mobilier de deasupra plitei. Astfel nu pierdem din spațiul destinat depozitării și păstrăm linia designului minimalist.

În cazul bucătăriilor mari, al bucătăriilor în care funcția de gătit se află pe insulă sau pe peninsulă, hotele decorative sunt nu doar mult mai practice, ci și mult mai estetice. Există hote care au funcția de ventilare 24 din 24 de ore. Această funcție face ca hota să funcționeze câte 10 minute la fiecare 50 de minute pentru a împrospăta continuu aerul din casă. Aerul respirat în casă reprezintă un factor determinant al sănătății noastre.

În funcție de spațiu, bucătăriile se pot modula pe o singură latură, în formă de L, în U, pe două laturi paralele sau cu insulă. Orice configurație ai alege (în afara celei pe o singură latură, desigur), regula este ca între frigider, chiuvetă și plită să existe un triunghi, cu laturile cât mai egale.

Teoria triunghiului de lucru presupune, pe scurt, ca plita, frigiderul și chiuveta să fie amplasate „la un singur pas de baschet” unele de altele. Asta înseamnă că vei face mai puține drumuri între cele trei zone principale ale bucătăriei. Atenție, în cazul bucătăriilor cu blaturi de lucru opuse, sunt necesari minimum 120 cm pentru trecere și sunt de preferat 140 cm, pentru ca două persoane să poată lucra separat.

După realizarea configurației mobilierului și a aparaturii, se trasează planul instalației electrice pentru fiecare aparat electrocasnic în parte. Cele cu consum ridicat, precum plita electrică, hota, mașina de spălat, necesită prize separate.

În cazul montării incorecte a aparatelor electrocasnice, riști să nu-ți poți respecta modul de amplasare conform planului mobilării, dar și să nu le poți folosi concomitent, instalația electrică nerezistând consumului. Rolul nostru, al designerului de interior, precum și al specialistului în mobilare, este acela de a face planul complet, atât de mobilare, cel electric de prize, cât și de instalații, înaintea alegerii tipului de mobilier și a nuanțelor acestuia, urmând ca ulterior să ne ocupăm și de acest aspect.

Realizarea unor imagini foto realiste, după alcătuirea schițelor de mobilare și alegerea finisajelor, ajută la vizualizarea bucătăriei înainte ca mobilierul să fie achiziționat, ușurând și mai mult alegerea finală. Atenție, nu se proiectează prizele în spatele aparatelor electrocasnice încorporabile, acestea aruncă mobilierul în față și sunt greu de accesat.

Foarte importantă este funcționalitatea mobilierului, a sistemelor performante de închidere, a modului de iluminare, a numărului de electrocasnice utile. După alegerea mobilierului, blatul de lucru este foarte important. Acesta trebuie să fie rezistent și să se potrivească stilului de mobilare. Anumite chiuvete, cele sub blat, de exemplu, se pot monta numai în cazul blaturilor de piatră sau compozit. Acestea permit construirea spațiului destinat chiuvetei din același material, precum și o placare foarte rezistentă, cu un aspect unitar, a spațiului dintre corpurile de mobilier de la bază și cele suspendate.

Achiziționarea mobilierului pentru bucătărie reprezintă un proces minuțios, asemănător cu cel al achiziționării unui autoturism personalizat, dotat cu toate funcțiile tehnologice moderne.

Pentru o utilizare cât mai îndelungată, respectând regulile sustenabilității, bucătăria trebuie să fie amenajată atemporal, să fie mereu actuală. Aceasta trebuie să respecte cu rigoare o linie geometrică clară, fiind completată de materiale, culori, un joc între lumini și umbre.

Cea mai importantă prezență din bucătărie ești tu! Definește-ți stilul de viață, alege sfaturile unui specialist în mobilare, ale unui designer de interior bine informat, care să utilizeze la maximum spațiul destinat bucătăriei și care să țină cont de regulile ergonomice de organizare a acesteia.