Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

Brunello Cucinelli și filosofia umanistă a cașmirului

Epopeea Brunello Cucinelli începe în Perugia, în 1953, atunci când vine pe lume, în Castel Rigone, cel care are să fie supranumit „regele cașmirului“. Venit la București la sfârșitul anului trecut, Brunello Cucinelli mi-a ascultat răbdător întrebările și mi-a vorbit despre filosofia lui de viață și despre melanjul tehnologiei cu umanismul.
Brunello Cucinelli portait by Adam Katz Sinding - NO Cover

Brunello Cucinelli e un bărbat drept, înalt și a cărui vârstă nu o poți ghici prea ușor. Vorbește cumpătat, îi place filosofia și fiecare răspuns poartă cu el o lecție de viață. Ca orice poveste, și aceasta are la bază visul de a împlini ceva inedit:

„Voiam să creez un produs de o foarte bună calitate, artizanal, exclusivist și, foarte important, făcut în Italia. De asemenea, voiam ca aceste produse să nu facă rău omenirii, creației. Îmi doream să producem obiecte vestimentare pe care, odată cumpărate, să nu le arunci niciodată.

Eu nu cumpăr nimic cu gândul de a-l arunca. De exemplu, ceasul pe care îl port sper să îl poarte și nepoții mei. Vreau ca oamenii de la locul de muncă să găsească un mediu bun aici, să câștige ceva mai mult, așa cum e corect pentru efortul pe care îl depun. Pentru că marea temă a vieții omului este echilibrul dintre profit și dăruire. Cred că aceasta este marea temă a ființei umane“, spune antreprenorul.

Pentru a doua oară în România la buticul din Dorobanți, Brunello Cucinelli îmi explică cu pasiune elementele pe care le consideră esențiale pentru activitatea sa: o creștere corectă, în parametrii corecți, respectând valorile demnității umane.

Vreau să transmit, în special tinerilor, ceva important: anume că noi, părinții, le-am transmis obligația de a le fi frică. Dar frica trebuie înlocuită cu speranța. O viață fără speranță, ce logică are? Părinții voștri au trecut prin războaie, au îndurat foamete, dar acum voi, tinerii, trăiți în secolul de aur. Cum să îți fie frică? Suntem opt miliarde de oameni. Și da, există acum subiectul acesta care pune în lumină internetul, care a schimbat lumea. Cred că lumea nu are nevoie de nimic, însă întreaga omenire este în căutarea a ceva anume: o viață normală. Frumoși, urâți, grași, slabi, bogați, săraci, cu toții avem nevoie de un echilibru între muncă și viață personală. Fără frică, dar cu speranță.“

Anima Mundi

Omul italian de afaceri îmi explică importanța igienii minții și a sufletului și cum conectarea permanentă la tehnologie ne slăbește creativitatea și puterea de concentrare. „În cadrul companiei noastre, sâmbăta, duminica și în zilele de lucru, după ora 17.30, încheiem orice conectare. Einstein spunea că ființa umană poate să rămână concentrată maximum cinci-șase ore pe zi. Iar asta înseamnă că trebuie să o odihnești. Iar dimineață, când mergi la muncă, asculți altfel, creezi altfel, deci muncești cu spor pentru că ești odihnit.“

Brunello Cucinelli este omul care nu aruncă cuvintele înainte de a și le măsura bine. Vorbește cu multă pasiune despre ceea ce gânditorii vechi numeau „Anima Mundi“, despre sufletul lumii și despre zgomotul informației în care ne topim, fără a mai ști să privim către cer sau către frumusețea care ne înconjoară. Invitat la San Francisco în cadrul unei conferințe care a avut ca temă mixul umanismului cu tehnologia, Brunello Cucinelli îmi povestește că el crede în tehnologie deoarece este un dar pe care divinitatea ni l-a dăruit, însă trebuie păstrat echilibrul, fără a lăsa dispozitivele electronice să „ne fure sufletul“.

De la filosofie la cașmir

Inspirat de filosofia unor figuri cunoscute precum Saint Francis, Kant, Marcus Aurelius, Socrate sau Jean-Jacques Rousseau, Brunello Cucinelli conștientizează că valoarea economică este inutilă fără cea umană. Mai mult, nu pare a face nimic fără o analiză atentă, fără a căuta echilibrul, pe care îl consideră necesar oricărei stări de bine. Astfel, deloc întâmplător, în 1985, antreprenorul deja faimos pentru colecțiile sale din cașmir își lansează un nou business, de data aceasta unul umanist: cumpără și restaurează localitatea medievală din Solomeo, un cătun tipic secolului al XIV-lea, pentru a-i servi drept întreprindere umanistă.

Pe măsuța dintre noi există un album întreg dedicat proiectului Solomeo: o cetate medievală fabuloasă, cu grinzi de lemn, șemineuri din piatră, pereți cu fresce, pardoseli din cărămidă și o veche fermă transformată în cantina companiei.

Vorbim puțin despre Solomeo, iar după o pauză de contemplare, mă regăsesc în fața unei întrebări la care nu am răspuns: „Știi cine sunt paladinii?“. Dau din cap nesigură.

„Carol cel Mare avea paladinul său. Sunt îndrumătorii, cei care stau în spatele tău, care te protejează. Cei care îți arată drumul, luminându-l. Acum, voi, tinerii, sunteți paladinii. Voi aveți obligația de a munci fără a face rău creației, pământului, animalelor. Aceasta este obligația pe care mi-am asumat-o și eu în viață. Până pe la 14 ani, am locuit la țară. Nu aveam lumină în casă, dar aveam pământuri și animale. Seara, stăteam în jurul focului, iar tata ne povestea ceva frumos. Apoi bunicul se ruga să ne dea Dumnezeu totul în măsura de care aveam nevoie, nici mai mult, nici mai puțin. Ploaie numai atât cât trebuie să crească grânele, soare numai atât cât trebuie să ne putem hrăni.“

O ușoară urmă de nostalgie își face loc în vocea lui Brunello Cucinelli. Îmi spune arătându-mi ceva abstract în aer că acum este cel mai frumos moment pentru omenire. La San Franciso le-a vorbit tinerilor despre cum ei sunt paladinii viitorului, cei care trebuie să se îngrijească atât de mintea, cât și de sufletul omenirii, iar acest lucru nu se poate face numai prin tehnologie.

CITEȘTE ȘI La cafea cu…Andrei Pitiș

Respectul este valoarea care domină discursul lui Brunello Cucinelli, dar și a acțiunilor sale; respectul sub orice formă pentru limbă, cultură, religie, creație. „Prin acest cuvânt, «creație», mă refer la toată lumea, creștini, evrei sau alte religii, pentru că omul este cel care contează și cred că putem să creăm o integrare activă între ființele umane indiferent de rasă, de cultură și de civilizație. Fără să ne pierdem identitatea. Nu vreau să vorbesc despre globalizare, vreau să vorbesc despre universalismul lumii. Vreau să vin în România să mănânc bucatele tradiționale românești; când călătoresc în Mongolia, vreau să fiu un italian în Mongolia.“

Universalismul lumii și regăsirea poeziei

Așadar, nu globalizare, ci universalism. Adică același principiu pe care îl aplicau și împărații romani marilor civilizații, nedistrugând cultura locală, ci integrându-se în ea. Erau, printr-un paradox al istoriei, cuceritorii care construiau, nu distrugeau.

Astăzi, brandul Brunello Cucinelli este o marcă universală: înglobează toate valorile italienești investite în ea, lăsând loc mixului personal și autentic. Devenit antreprenor în 1978, când a pus bazele unei afaceri de tricotaj în Perugia, Cucinelli a reușit să-și clădească un imperiu, începând cu un împrumut de 500.000 de lire, un prim atelier de lucru și cinci pulovere de culori diferite, din cașmir.

Vânzările nu s-au lăsat așteptate, cucerind piața internațională și devenind cel mai bun din branșa sa, în timp ce, de-a lungul timpului, a transformat cașmirul dintr-un material tradițional, într-o adevărată emblemă modernă.

În avalanșa de întrebări și răspunsuri, Brunello Cucinelli mă privește pentru câteva momente și îmi spune: „Orice am face, trebuie să regăsim valoarea poeziei; avem nevoie să descoperim partea frumoasă a vieții“.

Fascinat de lumea antică romană, interlocutorul meu povestește cu nesaț despre tradiția care, acum peste 2.000 de ani, se regăsea în cetățile Romei: pietas romanas, un soi de divinități responsabile pentru îndeplinirea îndatoririi față de stat, zeități și familie. „Dintotdeauna în istorie, omul a învățat, a muncit, s-a odihnit, s-a distrat. Nu trebuie să fim mereu conectați, făcând lucruri care nu au niciun folos. Vreau să fim înțeleși: dacă lucrezi în compania noastră, nu-ți voi trimite niciodată un mesaj în afara programului de lucru. Respectul, aceasta este valoarea de bază.

L-am întrebat pe Brunello Cucinelli ce înseamnă pentru el luxul, cum îl definește, ce elemente îl descriu în viziunea sa. Răspunsul a venit după câteva momente de răgaz și-o sorbire lungă din ceașca de cafea.

„Pentru a termina discuția pe care am avut-o mai devreme, cred că adevăratul lux înseamnă să avem o viață secretă, doar a noastră, departe de digital. Da, produsele Brunello Cucinelli sunt produse de lux, pentru că au o calitate foarte bună, sunt exclusiviste și, zic eu, nu le arunci niciodată. Dar lux înseamnă și să bei un pahar de apă atunci când îți este sete. Lux înseamnă și să ai timp pentru tine și pentru familia ta atunci când îți dorești.“

Revenind la subiectul anterior al dialogului nostru, Brunello Cucinelli îmi mărturisește modest că el se simte gardianul unei părți foarte mici a lumii. Un restaurator mai degrabă. „Împăratul Hadrian avea o expresie foarte frumoasă de care mă folosesc deseori, și anume: «Mă simt responsabil de frumusețile lumii». Cred cu tărie că dacă ai măturat în fața casei tale, întreg orașul va fi mai curat. Trebuie să fim mereu mai buni. Marcus Aurelius spunea: «Trăiește după natură, acționează ca și cum ai trăi o veșnicie». Eu așa vreau să trăiesc, în viața mea, aș vrea să fi ajutat la îmbunătățirea lumii, oricât de puțin.“

Brunello Cucinelli este o personalitate fascinantă. Din punct de vedere business, și-a demonstrat deja capacitățile, reușind să croiască un lovebrand internațional. De cealaltă parte, umană, se îngrijește cu o curiozitate flămândă care mă provoacă la mai multe întrebări, deși timpul acordat interviului este limitat. Înțeleg că arta, cultura și filosofia sunt atât semințele din care își hrănește Brunello Cucinelli creativitatea, pe cât sunt și cărămizile civilizației.

CITEȘTE ȘI Otilia Sava – Alchimia poveștilor cu uniformă

Îi mulțumesc pentru deschidere, îmi mulțumește pentru ascultare, dăm mâna, închid reportofonul, îmi așez acareturile în geantă. În vreme ce sporovăim nimicuri frumoase, îmi spune că a uitat să-mi vorbească despre o frumoasă expresie pe care a descoperit-o în „Republica“ lui Platon, expresie care le-o recomandă politicienilor:

„Ascultați muzică frumoasă, faceți gimnastică și țineți dietă“. Îndemn, de altfel, pe care îl propune pentru fiecare dintre noi. Un singur moment de gândire și înțelegi că fiecare dintre aceste lucruri pot fi făcute doar de cel care și le asumă, nimeni nu poate face sport, asculta muzică sau ține un regim alimentar în locul tău.

Îmi răsună în minte toate lecțiile primite astăzi, însă cu precădere una iese în evidență. Iau cu mine îndemnul „să regăsiți valorile frumoase ale vieții“ și rămân să admir noua colecție semnată de Brunello Cucinelli.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii