FacebookTwitterLinkedIn

Un test standardizat este un test care este administrat și scorat într-un mod identic pentru toți cei evaluați. Este vorba despre teste care oferă tuturor elevilor testați aceleași întrebări, în aceeași ordine, cu aceeași perioadă de timp pentru rezolvare, în aceleași condiții și cu aceeași scorare. Cu alte cuvinte, testul standardizat este orice test care prezintă aceste caracteristici. Poate fi chiar și un test oral. 

Evaluarea academică este parte a procesului de educație, de aceea este foarte importantă. Iar pentru a fi corectă, evaluarea trebuie să țină cu adevărat seama de nivelul de cunoștințe al celui evaluat. Acesta este motivul pentru care mulți experți în psihologie, statistică, matematică au pus la punct aceste teste standardizate (de exemplu testele Brio la istorie, dar și la alte materii școlare importante). Este vorba despre acele teste la care răspunsurile sunt în funcție de răspunsurile date anterior la același test. Sunt teste susținute de persoane care au aceeași vârstă și aceleași studii. În acest fel, scorul este interpretat cu obiectivitate, se elimina subiectivismul altor tipuri de teste. Putem spune că testele digitale standardizate au câteva beneficii importante, printre care:

Elimină subiectivismul

Ce este important de reținut în cazul testelor digitale standardizate este faptul că elimină subiectivismul prin rigurozitatea matematică. Iar acest lucru se realizează prin formularea unui set suficient de mare de întrebări (itemi), la care raspund mii de persoane. Respectivele întrebări sunt ajustate pentru a evalua foarte bine pe cei care susțin testarea respectivă. În cazul unor asemenea teste digitale standardizate, fiecare participant este tratat la fel, pentru a fi eliminate erorile (iar prin erori înțelegem interese, criterii neclare, subiectivism, păreri ale evaluatorului cu privire la cel evaluat).

Testarea este precisă

Într-un test digital standardizat, fiecare item este măsurat cu precizie. Este necesar ca respectivele întrebări să fie formulate de persoane care cunosc foarte bine domeniul respectiv și care pot formula mai multe întrebări. Fiecare dintre acestea poate fi testată pe eșantioane reprezentative. În plus, fiecare item este ajustat în funcție de mai mulți factori. Poate fi vorba despre:

  • gradul de dificultate;
  • posibilitatea ca răspunsul să fie ghicit.

Testele ajută la evaluarea corectă a participanților

Testele standardizate ajută la evaluarea corectă a participanților. Scopul acestei testări nu este numai aceea de a măsura nivelul competențelor persoanei evaluate, dar și evaluarea posibilității ca persoana evaluată să ajungă să facă performanță în viitor în respectivul domeniu. Acest progres poate fi susținut de evaluări repetate.

Profesorii câștigă timp

O parte din munca profesorilor este aceea de a corecta lucrări, teste. În cazul testelor digitale standardizate, profesorii nu mai petrec timp cu evaluările în sine. Pot folosi acel timp îmbunătățindu-și predarea, metodologia de predare, abordarea folosită. Testarea standardizată ajută profesorul să economisească timp și să se concentreze pe predare și feedback.

Brio ține seama de standardele internaționale și este primul sistem de testare standardizată din România. Testele Brio măsoară nivelul competențelor deținute de elevi la principalele materii școlare (matematică, română, fizică, chimie, istorie). Nu degeaba specialiștii în educație spun că este vorba despre cel mai de încredere mod de evaluare a cunoștințelor care există în România.

Important de știut despre testele digitale standardizate

  • In cazul unor teste cu un număr mai mare de întrebări (mai ales atunci când timpul de rezolvare este redus), acești itemi vor fi analizați în mod automat, cu ajutorul unui computer.
  • Nu este nevoie ca profesorii să-și modifice metodologia de predare pentru ca evaluarea standardizată să poată fi implementată.
  • Pentru că în cazul acestor teste erorile de scorare vor scădea, se va reduce, pe cale de consecință, și numărul contestațiilor.
  • Evaluarea standardizată prezintă și dezavantaje: cel mai important este acela că necesită un efort mai mare pentru redactare decât un test clasic. În plus, este nevoie de mai mulți specialiști care înțeleg elemente de psihometrie (ramură a psihologiei care se ocupă cu testarea, măsurarea și cuantificarea fenomenelor psihice). 

Cu siguranță, testele digitale standardizate vor suferi îmbunătățiri în timp, dar la acest moment ele reprezintă cea mai bună metodă de evaluare școlară.