FacebookTwitterLinkedIn

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului, deoarece perioada de tranziție expiră la 31 decembrie 2020.

În această perioadă Marea Britanie și Uniunea Europeană negociază termenii viitoarei colaborări. Regatul Unit se supune până atunci regulilor UE, adică libertatea de mișcare se va păstra. Nu va fi nevoie de vize, nici de pașapoarte, iar călătoriile în Marea Britanie vor avea loc în aceleași condiții ca până acum.

Ce se schimbă?

Ce se schimbă – Marea Britanie nu mai are reprezentant în Comisia Europeană și nici europarlamentari. Londra nu mai participă, practic, la procesul de decizie din UE.

Blocul comunitar rămâne, de la 1 februarie 2020, cu 27 de membri. Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%.

De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor. Unul dintre aceste mandate redistribuite revine României, mai precis fostului ministru Victor Negrescu, care va pleca la Strasbourg ca europarlamentar al PSD.

Ce se întâmplă după perioada de tranziție?

Condițiile de călătorie depind de viitoarea colaborare UE-UK. Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021.

Aici intrăm pe teren necunoscut. Condițiile de călătorie în Marea Britanie se vor schimba în funcție de viitorul acord de cooperare între Londra și Bruxelles. Pentru că știm că una dintre temerile evocate frecvent în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 a fost migrația, vor exista reguli noi pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în insule. În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în țară se va face după 2021 cu pașaportul și nu doar cu buletinul, ca până acum.

Ce trebuie să știe românii care se află în Marea Britanie

Până la 30 iunie 2021, drepturile europenilor din Regatul Unit rămân neschimbate. Marea Britanie a înființat un sistem de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană care le dă posibilitatea românilor să aplice pentru noul statut de ședere post-Brexit. Sunt două variante. Cei care au locuit în ultimii 5 ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent. Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obține statutul de stabilire provizorie. Formularul e pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română. Cererile se primesc până la 30 iunie 2021, iar în tot acest timp, drepturile cetățenilor UE vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regatul Unit vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, cam cum era și înainte ca România să adere la Uniunea Europeană.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a promis vineri, imediat după Brexit, întărirea relaţiilor bilaterale cu Londra, relatează AFP.

„Vom continua să întărim relaţiile noastre deja puternice, productive şi prospere cu Regatul Unit într-un moment în care ei deschid un nou capitol”, a postat el pe Twitter la câteva minute după ieşirea oficială a ţării din Uniunea Europeană.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care iese din blocul comunitar.