FacebookTwitterLinkedIn

Primăria din Brașov va construi un parc fotovoltaic cu o putere de 20 de MW, care va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat. Proiectul de panouri fotovoltaice va fi finanțat cu fonduri nerambursabile și va fi construit pe o suprafață de 22 de hectare, în cartierul Stupini din Brașov. 

Trei companii românești, cu parteneri din mai multe țări, au depus oferte pentru realizarea acestei investiții. Urmează evaluarea ofertelor și stabilirea companiei care va construi parcul fotovoltaic.

„În ultimii ani am reușit să atragem foarte multe fonduri nerambursabile și să implementăm proiecte care au acest scop. Parcul fotovoltaic pe care îl construim la Stupini, care va asigura 90% din consumul de energie public, reprezintă un pionierat nu doar pentru România, ci și în Europa. Mă bucur că trei companii puternice din România, care au parteneri din mai multe țări, sunt interesate să implementeze acest proiect”, a precizat primarul Allen Coliban.

Acestea sunt: Synergy Construct (în calitate de lider, alături de Else Enerji Anonim Sirketi, Graphein Topo, ZOORK, Eds Electric SRL); Visual Fan (în calitate de lider; alături de TQM Services, Waldevar Energy, Optimum Solar Zrt), și Electro-Alfa International (în calitate de lider, alături de Fondator Energy SDN. BHD, General ME.EL Electrico).

Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.