FacebookTwitterLinkedIn

Rata anuală a inflației va crește probabil ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat, reiese din minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), desfășurată la începutul lui aprilie și dată vineri publicității.

Se va depăși astfel nivelul prognozat de 11,2% în iunie. Responsabile continuă să fie prețurile combustibililor și ale alimentelor procesate, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite la adresa Rusiei.

Pe de altă parte, deși s-ar putea să apară presiuni de creștere a salariilor, cel puțin în sectoarele cu deficit de personal calificat, majorări substanțiale sunt puțin probabile.

În privința riscurilor de pe piața muncii, acestea sunt considerabil crescute, din cauza situației tensionate din regiune, de natură să exacerbeze criza energetică și perturbările în lanțurile de producție aprovizionare și să accentueze creșterea prețurilor altor mărfuri.

Incertitudinile sunt asociate și capacității unor firme de a rămâne viabile după sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, în contextul costurilor ridicate cu energia și transportul, dar și nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente, notează RRA.