FacebookTwitterLinkedIn

Banca Națională a României (BNR) anticipează o scădere a ratei anuale a inflației la 6% până la finalul trimestrului II din 2024 și la 5% la sfârșitul trimestrului III al acestui an.

Potrivit raportului BNR, inflația IPC (Indicele Prețurilor de Consum) se va menține pe o traiectorie descendentă în cea mai mare parte a intervalului proiecției. Cu toate acestea, ritmul dezinflației va încetini semnificativ, în special în a doua jumătate a perioadei de prognoză. Reducerea inflației va fi determinată în principal de componenta inflației de bază, care este anticipată să scadă pe tot parcursul proiecției, dar într-un ritm mai lent în anul viitor.

Contribuția componentelor exogene ale coșului de consum la inflația totală va rămâne relativ constantă pe parcursul acestui an comparativ cu valoarea de la sfârșitul anului 2023, urmând să scadă în 2025. Traiectoria ratei anuale a inflației IPC va fi influențată și de efecte de bază asociate modificărilor de preț din trecut, cu influențe favorabile în trimestrul III 2024 și trimestrul I 2025, și nefavorabile în trimestrul IV 2024.

BNR prognozează o valoare de 4,9% pentru inflația la finalul anului 2024, de 3,5% la sfârșitul anului 2025 și de 3,4% pentru orizontul proiecției, respectiv martie 2026. Ritmul dezinflației implică o corecție de aproximativ 2,8 puncte procentuale între martie 2024 și martie 2025, și doar 0,4 puncte procentuale în următoarele 12 luni.

Comparativ cu proiecția anterioară, valoarea anticipată a inflației la sfârșitul anului 2024 a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, în principal din cauza unei contribuții mai ridicate a componentei combustibili și, într-o mai mică măsură, a inflației de bază și produselor din tutun și băuturilor alcoolice. Prognoza pentru sfârșitul anului 2025 a rămas nemodificată.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania