FacebookTwitterLinkedIn

„S-a opinat că oferta limitată de forţă de muncă este de natură să constrângă extinderea producției, dar și să stimuleze automatizarea acesteia, fiind invocate și perspectivele în moderare ale angajărilor în trimestrul II 2018 relevate de sondaje de specialitate. S-a concluzionat că evoluțiile conturează o relativă plafonare a gradului de încordare a pieței muncii, acesta rămânând totuși ridicat”, se precizează în minuta ședinței de politică monetară din 4 aprilie.

În același timp, membrii CA al BNR au făcut referiri la persistența nivelului înalt din perspectivă istorică al ritmului anual de creștere a salariului mediu brut nominal în trimestrul al patrulea al anului trecut, care s-a temperat probabil doar ușor în ianuarie 2018, conform datelor ajustate cu efectul transferării în sarcina angajaților a contribuțiilor sociale datorate de angajatori.

În plus, ei s-au referit și la creșterea anuală mai lentă din ultimele luni a salariului mediu net real, în principal ca urmare a creșterii ratei anuale a inflației.

Isărescu despre menținerea dobânzii de politică monetară la 2,25%: Dobânzile la depozitele pentru populație n-au fost majorate suficient, iar leul se putea aprecia prea mult. Inflația se va plafona la 5%, în următoarea perioadă

Examinând evoluțiile de pe piața muncii, membrii Consiliului au mai remarcat prelungirea tendinței descendente a dinamicii anuale a efectivului de salariați din economie, în condițiile continuării totuși a creșterii acestuia până la un nou nivel record în prima lună a acestui an.

Rata șomajului a stagnat în ianuarie la minimul istoric atins în decembrie 2017, de 4,6%, după scăderea din trimestru al patrulea al anului trecut, concomitent însă cu diminuarea pentru al doilea trimestru consecutiv a ratei locurilor de muncă vacante.

Membrii CA al BNR, care au fost și prezenți la ședință, sunt: Guvernatorul Mugur Isărescu, preşedinte al CA al BNR; Florin Georgescu, vicepreşedinte al CA și prim-viceguvernator al BNR; Eugen Nicolăescu, membru al CA și viceguvernator al BNR; Liviu Voinea, membru al CA și viceguvernator al BNR; Marin Dinu, membru al CA; Daniel Dăianu, membru al CA; Gheorghe Gherghina, membru al CA; Ágnes Nagy, membru al CA; Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al CA.

BNR anticipează o ușoară scădere a creșterii economice din primul semestru al acestui an, din cauza reducerii consumului. Eventual, politica monetară va fi ajustată și prin alte pârghii decât dobânda de politică monetară

De asemenea, membrii CA al BNR au remarcat că noile evaluări privind creșterea economică pe orizont scurt de timp anticipează continuarea decelerării expansiunii economice în semestrul întâi al acestui an, însă în condițiile unei reintensificări a dinamicii ei trimestriale în primul trimestru și ale unei diminuări marginale în intervalul următor.

Isărescu a spus, în ședința din 4 aprilie, că instituția a hotărât să mențină rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an, pentru că efectele precedentelor două majorări, din ianuarie și din februarie, nu se văd încă în piață, BCE nu a luat deciziile preconizate, astfel că riscul este ca lupta „prea dură” cu inflația să aibă mai multe efecte nedorite în economie, dar nu a fost influențată decisiv de peisajul politic, deși n-au fost indiferenți la acesta.