FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea economică va încetini puternic în trimestul al treilea, în contextul războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor internaționale împotriva Rusiei, a anunțat Banca Națională a României.

”Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată sugerează o încetinire puternică a creşterii economiei în trimestrul al treilea faţă de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate”, potrivit băncii.

În trimestrul al doilea, activitatea economică şi-a încetinit creşterea la 2,1%, față de nivelul de 5,1% din primul trimestru al anului.

Totuși, dinamica anuală a PIB a crescut, dar consumul privat a scăzut. În iulie au scăzut și dinamica anuală a comerţului cu amănuntul, a comerţului auto și mai ales a serviciilor prestate populaţiei.

În acelaşi timp, producţia industrială şi volumul comenzilor noi în industria prelucrătoare şi-au amplificat contracţia în termeni anuali, dar volumul lucrărilor de construcţii şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală.