FacebookTwitterLinkedIn

Banca Naţională a României a emis o atenționare cu privire la proliferarea videoclipurilor deepfake care îl prezintă pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe diverse platforme și rețele de socializare.

Reprezentanții BNR au declarat că aceste videoclipuri folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a încuraja publicul să facă investiții financiare pe o platformă fictivă. BNR a subliniat că nu emite recomandări sau propuneri de investiții.

„Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă. Reiterăm faptul că Banca Naţională a României nu face recomandări şi propuneri de investiţii”, au transmis luni reprezentanţii băncii centrale.

Conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, deepfake reprezintă orice conținut falsificat, inclusiv imagini, audio și/sau video, create cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să pară că o persoană a spus sau a făcut lucruri fără consimțământul ei.

„În cazul în care aţi dat curs unor astfel de anunţuri false, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente”, mai spun oficialii BNR.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.