FacebookTwitterLinkedIn

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că BNR a achiziţionat, miercuri, titluri de stat pentru a avea mai multă lichiditate în piaţă, în ideea de a tempera tensiunile care existau pe piaţa secundară a titlurilor de stat unde exista o diferenţă foarte mare între dobânda la cerere şi dobânda la cumpărare.

Dan Suciu: „Am anunţat că BNR a achiziţionat, astăzi, titluri de stat pentru a avea mai multă lichiditate în piaţă, în ideea de a tempera tensiunile care existau pe piaţa secundară a titlurilor de stat unde exista o diferenţă foarte mare între dobânda la cerere şi dobânda la cumpărare.

Efectul pe care îl aşteptăm este unul de temperare a creşterii dobânzilor, nu de creştere a dobânzilor, şi suntem convinşi că această achiziţie are aceste efecte pe titlurile de stat, ale statului român.

La nivelul dobânzilor, lucrurile trebuie privite cu mai multă înţelepciune, în sensul în care, dacă vorbim de o inflaţie de 11% şi ne uităm la ROBOR, care este undeva la 4 şi ceva, vedem că de fapt nu e nici jumătate din această inflaţie.

Dobânda în general urmează inflaţia. Nu ai cum să compensezi creşterea inflaţiei decât prin creşteri de dobânzi”, conform RRA.

Dan Suciu a mai spus că, în prezent, „suntem într-o situaţie specială, cu multe necunoscute, cu multe elemente care nu încurajează economia ca atare şi pun presiune pe inflaţie”.