FacebookTwitterLinkedIn

“Atacatorii informatici au profitat de interesul oamenilor de a găsi informaţii legate de pandemie şi de combatere a răspândirii virusului şi au distribuit masiv valuri de mesaje electronice cu dezinformări, leacuri mincinoase şi oferte false pentru echipamente de protecţie. 

Cel mai frecvent, răufăcătorii au trimis mesajele în numele guvernelor, băncilor, companiilor de curierat, spitalelor sau instituţiilor internaţionale din domeniul sănătăţii, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Răspândirii Bolilor din SUA”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Specialiştii Bitdefender consideră că e-mail-ul a fost principalul vector de care s-au folosit criminalii informatici pentru atacuri informatice de succes. În plus, atacatorii şi-au rafinat metodele de atac astfel încât să dezvolte mesaje care să păcălească filtrele de detecţie de spam şi să ajungă cât mai des în inbox-ul utilizatorilor. 

“Nevoia de distanţare fizică şi trecerea la munca de oriunde au jucat un rol crucial în explozia volumului de e-mail-uri periculoase. Oamenii petrec mult mai mult timp online ca să lucreze, să vorbească cu familia şi prietenii, să se distreze şi să cumpere produse, activităţi care se desfăşurau şi în persoană înaintea pandemiei”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

În prezent, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluţiile de securitate de pe piaţă.