FacebookTwitterLinkedIn

Gigantul crypto Binance a procesat aproape $346 de milioane în bitcoin pentru exchange-ul de monedă digitală Bitzlato, al cărui fondator a fost arestat săptămâna trecută de autoritățile americane pe motive că afacerea sa este “motor de spălare de bani”, potrivit Reuters.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat în 18 ianuarie că a acuzat co-fondatorul și acționarul majoritar al Bitzlato, Anatoly Legkodymov, cetățean rus care trăiește în China, de operarea unei afaceri de schimb de bani nelicențiate, care “susține o axă high-tech a crypto-crimei”, pentru că a procesat $700 de milioane din fonduri illicite.

Bitzlato a relaxat puternic verificarea clienților săi, potrivit Departamentului de Justiție, până la nivelul la care nici măcar actul de identitate nu era verificat cu proceduri stricte, “permițând în repetate rânduri înregistrarea informațiilor de la persoane fictive.”

Binance, cel mai mare exchange crypto din lume, a fost unul din top 3 parteneri ai Bitzlato, calculat după suma de bitcoin primită în intervalul mai 2018 – septembrie 2022, potrivit declarației de săptămâna trecută a FinCEN – Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network.

FinCEN a informat că alte platforme care au avut tranzacții importante cu Bitzlato au fost Hydra, un marketplace în limba rusă, un exchange mai mic numit LocalBitcoins și un site de investiții crypto, numit Finiko. Acesta din urmă a fost descris de FinCEN drept “o pretinsă schemă crypto Ponzi din Rusia.” 

FinCEN nu a detaliat scala interacțiunilor cu Bitzlato a acestor entități.

Bitzlato este înmatriculat Hong Kong și deja FinCEN a interzis transmisia de fonduri din partea instituțiilor americane și a altora Bitzlato, cu începere de la 1 februarie. În implementarea acestei directive FinCEN nu a numit în mod special Binance sau alte companii individuale în lista celor asupra cărora a fost pusă interdicția.

Un purtător de cuvânt al Binance a spus via email că “a oferit asistență substanțială” investigațiilor internaționale pe tema Bitzlato. Compania susține “munca în colaborare” cu organele reglementatoare și nu a emis detalii cu privire la tranzacțiile cu Bitzlato sau la natura colaborărilor sale cu agențiile investigatoare.

Bitzlato, al cărui website spune că a fost preluat de autoritățile franceze, nu a putut fi găsit de Reuters până la momentul publicării articolului. Legkodymov nu a făcut niciun comentariu public de la momentul arestării sale Miami, săptămâna trecută.