FacebookTwitterLinkedIn

Bill Gates a negat că ar fi achiziționat Villa San Giorgio din Portofino. Presa italiană a scris zilele trecute că omul de afaceri american ar fi cumpărat clădirea istorică pentru suma de 60 de milioane de dolari. Achiziția s-ar fi făcut prin rețeaua Four Seasons, fapt care ar deschide perspectiva transformării vilei în hotel.

Cunoscută în zonă sub denumirea de Castelul din Portofino, clădirea i-a aparținut baronului Alfons von Mumm, diplomat al Imperiului German și ambasador la Beijing și Tokyo. Von Mumm a cumpărat castelul în 1911, l-a restaurat și s-a retras aici, în 1920, împreună cu soția sa, Jeannie von Mumm.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce i-a convins pe ofițerii germani să renunțe la aruncarea în aer a câtorva obiective importante din Portofino, Jeannie a fost considerată de localnici salvatoarea orașului.   

Astăzi Villa di San Giorgio are o suprafață utilă de 1.200 de metri pătrați și este împărțită în 12 apartamente, unele închiriate unor companii precum Armani sau Loro Piana. Legătura cu plaja din apropiere se face cu ajutorul unui lift.

Presa locală scrie că deocamdată Castelul din Portofino are destinație rezidențială, nu turistică. Pentru a fi transformat în hotel, destinația castelului trebuie schimbată, fapt care presupune aprobări de la Primăria din Portofino, dar și de la Administrația parcurilor – clădirea aflându-se într-un parc unde, potrivit legislației locale, nu se pot construi hoteluri.

Prin firma sa de investiții, Cascade Investment, Bill Gates a devenit acționar al lanțului hotelier Four Seasons în 2021, când a cumpărat, cu 2,2 miliarde de dolari, pachetul majoritar de la emirul saudit al-Waleed bin Talal. La scurt timp, Four Seasons a anunțat că va deschide primul hotel de șase stele din Roma, într-un palazzo din secolul 17, situat în apropierea bazilicii Sf. Petru și a Treptelor Spaniole.