Cautare
, Staff

Industrie |
|

Bilka a achiziționat platforma Hidromecanica 2 cu 5,5 mil. euro și începe investiții de 20 mil. euro

Bilka, producător de acoperișuri, a achiziționat, cu 5,5 milioane euro, platforma Hidromecanica 2, din Brașov. Achiziția îi permite să demareze un plan investițional care se ridică la 20 milioane de euro și care se va desfășura în perioada 2017 – 2020.
Horatiu-Tepes_Bilka_portret

Investițiile vor fi susținute din profitul companiei și dintr-un credit bancar. Suma bugetată va fi distribuită în cea mai mare parte către dezvoltarea produselor cu desfacere în sectorul industrial.

În prezent, producţia pentru produsele cu destinație industrial, reprezintă 10% din cifra de afaceri a companiei, restul de 90% fiind produsele pentru sectorul rezidențial. Bilka a ajuns la afaceri de 270 de milioane de lei, anul trecut, iar pentru acest an estimează 400 de milioane de lei, o creștere de aproape 50%.

Certitudinile viitorului

În cei zece ani de activitate, compania a acoperit peste 150.000 de case, liniile de producţie fiind complet automatizate. În 2016, compania și-a vândut produsele la nivelul întregii țări și la export, prin intermediul a peste 500 dealeri stabili. Produsele Bilka sunt exportate în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina, dar pot ajunge și-n alte țări.

Bilka a ajuns să dețină o suprafață de 14 hectare, în Brașov

Prima etapă din strategia de dezvoltare industrială a fost realizată la începutul lunii septembrie, când Bilka a încheiat procedurile și a semnat documentele pentru achiziționarea platformei Hidromecanica 2. Aflată în vecinătatea halelor deja deținute de Bilka, noua platformă intrată în proprietatea companiei se întinde pe o suprafață de 9,5 hectare.

Prin adăugarea noii suprafețe la cei 4,5 hectare, pe care se găsesc în prezent halele de producție ale Bilka, producătorul de țiglă metalică ajunge la o suprafață totală deținută de 14 hectare.

Certitudinile viitorului

În 2014, Bilka a achiziționat și a integrat în fluxul de producție platforma Romlag, parte din Rulmentul Brașov, în urma unei investiții de zece milioane de euro.

BILKA, afaceri de 147 milioane de lei în prima jumătate a anului 2017

„În urma investițiilor realizate în anii trecuți pentru creșterea diviziei de rezidențial, am ajuns anul acesta la un grad de utilizate de 100% a spațiului disponibil. Asta pentru o cifră de afaceri estimată pentru sfârșitul anului la 400 de milioane de lei. Așadar, pe suprafața existentă ne-ar fi fost imposibilă creșterea pe sectorul rezidențial, dezvoltarea pe industrial nici n-ar fi putut fi luată în considerare.

Platforma achiziționată ne va permite să mentinem, și în anii următori, ritmul de creștere al afacerilor, dar și dezvoltarea diviziei de industrial. Din suprafața de 9,5 hectare, 20% va deservi divizia de rezidențial pentru depozitarea materiei prime, iar restul suprafeței va fi amenajată pentru divizia de industrial, hale de producție, de depozitare și platforma logistică necesară”, a declarat Horațiu Țepeș, proprietarul Bilka.

Primele efecte ale noilor investiții vor fi simțite din 2019

Cea de-a doua etapă a proiectului va fi reprezentată de renovarea platformei Hidromecanica 2 și achiziția utilajelor de producție necesare.

Acum, după achiziționarea platformei, urmează procesul de renovare care va dura un an. Experiența renovării și integrării în fluxul de producție a platformei Romlag, ne va ajuta în gestionarea noului proiect. În paralel, vom lucra la achiziția de utilaje de producție necesare, realizarea stocurilor de materie primă și creșterea echipei care va gestiona această divizie. Investiția se va realiza în trei ani, putând fi finalizată în 2020, odată cu încheierea renovării și dotării cu utilaje a noii platforme achiziționate. Primele efecte pe care le vor produce aceste investiții le vom simți la începutul lui 2019, când estimăm că vom demara producția de panouri termoizolante”, a detaliat Țepes.

BILKA, afaceri de 147 milioane de lei în prima jumătate a anului 2017

De altfel, planurile de viitor ale Bika mai prevăd creșterea activității pe piața de panouri termoizolante și a consumului de oțel prevopsit.

Piața de panouri termoizolante s-a ridicat, în 2016, la aproximativ 100 de milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul 2015, estimează reprezentanții companiei. Pentru anul acesta, estimările companiei indică o creștere de 5 procente a acestei piețe.

Certitudinile viitorului

Piața de oțel prevopsit a ajuns la 256.000 tone, anul trecut, de la 213.000 de tone, în anul anterior. Pentru acest an, compania estimează că va trece de 270.000 de tone.

În domeniul nostru de activitate, un indicator al performanței este și consumul de oțel prevopsit pentru care avem toate premisele să estimăm că, în cinci – șapte ani, în România, poate trece pragul de 400.000 de tone. Previziunile noastre se bazează pe nevoia de acoperişuri metalice în România care este în continuă creștere, pe creșterea construcțiilor din sectorul industrial, dar și pe investițiile pe care noi le-am demarat anul acesta și care vor susține evoluția pieței. La Bilka, am avut, în 2016, un consum de oțel prevopsit de 63.000 de tone și pentru anul acesta estimăm un consum de 80.000 tone”, a precizat Țepeș.

În următorii cinci ani, după implementarea planului investițional, demararea producției de panouri termoizolante și profile înalte, și maturizarea acestor investiții, fondatorul Bilka estimează că această companie poate depăși consumul de 100.000 de tone de oțel prevopsit.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii