FacebookTwitterLinkedIn

John F. Kennedy a făcut cunoștință cu Winston Churchill la bordului iahtului Christina O, botezat după numele fiicei armatorului grec Aristotel Onassis. Vasul, care a găzduit în 1957 recepția nunții prințului Rainier de Monaco cu Grace Kelly, a fost martorul aventurii lui Onassis cu soprana Maria Callas și al căsniciei acestuia cu Jacqueline Kennedy.

Lung de 100 de metri, iahtul Christina O nu a navigat dintotdeauna în apele agitate ale înaltei societăți. Fabricată în Canada și lăsată la apă în 1943 ca fregată antisubmarin, ambarcațiunea a fost cumpărată de Aristotel Onassis, înainte să fie casată, cu 34.000 de dolari. Armatorul a investit patru milioane de dolari pentru a face din ea cel mai mare și mai luxos iaht privat al momentului, și i-a dat numele fiicei sale, Christina.

Vasul avea cinci bărci de salvare cu lansare rapidă, sală de chirurgie cu aparatură pentru efectuarea radiografiilor, iar accesul între punți se făcea cu ajutorul liftului. Decorul interior luxos era completat de o gamă bogată de accesorii: o barcă cu fundul transparent, două caiace, un automobil Fiat 500 și un hidroavion Piaggio, cu cinci locuri – fiul lui Onassis, Alexander, a decedat la 24 de ani, în 1973, când acest aparat de zbor s-a prăbușit.

Franklin Roosevelt Jr., Aristotel Onassis și Jaqueline Kennedy în 1963, la bordul iahtului Christina
Elizabeth Taylor, Aristotel Onassis și Richard Burton, împreună cu fiul lui Aristotel, Alexander (în spate), la bordul iahtului Christina

Una dintre dotările spectaculoase este piscina, a cărei bază – care are un minotaur „desenat” din mozaic – se poate ridica după evacuarea apei, și transforma în ring de dans. Onassis a petrecut mult timp la bordul vasului, în compania prietenilor, a celebrităților și a potentaților vremii: printre aceștia, regele Farouk al Egiptului, J. Paul Getty, Eva Peron și membrii familiilor Rockefeller și Rothschild, actori ca John Wayne, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor și Richard Burton, Frank Sinatra și balerinul Rudolf Nureev.

Vasul putea fi folosit și ca birou, având instalate nu mai puțin de 42 de linii telefonice. Prim-ministrul Marii Britanii în anii de război, Winston Churchill, a fost prezent la bordul iahtului în fiecare vară din 1958 până în 1965, fiind singurul oaspete care putea să folosească apartamentul proprietarului. În onoarea lui Churchill, care l-a întâlnit aici pentru prima dată pe John F. Kennedy, biblioteca de pe Christina O îi poartă astăzi numele.

La moartea lui Onassis, în 1975, vasul a fost moștenit de fiica sa, care l-a donat guvernului grec pentru a fi folosit ca iaht prezidențial. După o perioadă de decădere, iahtul a fost cumpărat în 1998 de armatorul John Paul Papanicolau, prieten apropiat al familiei Onassis, care a investit 50 de milioane de dolari într-o recondiționare care a durat doi ani (65% din oțelul carenei a fost înlocuit) și i-a redat vasului gloria de altă dată. Papanicolau este cel care a dat vasului numele Christina O. Nava și-a mai schimbat proprietarul o dată în anul 2000, pentru 65 de milioane de dolari, iar de anul acesta este deținută de omul de afaceri irlandez Ivor Fitzpatrick.

Iahtul este deservit de un echipaj de 39 de persoane și poate transporta, cu o viteză maximă de 35 km/h, 34 de pasageri, în 14 cabine și trei apartamente. Apartamentul Onassis își păstrează și astăzi configurația și decorul inițial. Biroul a fost transformat într-un lounge privat, cu un tablou de Renoir expus deasupra șemineului de marmură.

Barul Ari
Apartamentul Onassis

Cabinele sunt denumite după insulele grecești și sunt decorate în paleta de culori pastel aleasă de Jackie Kennedy. Băile sunt din lemn și marmură, cu instalațiile sanitare suflate cu aur. Apartamentul Ithaca i-a fost rezervat inițial Christinei Onassis, dar acesta a fost folosit și de Greta Garbo, Maria Callas sau Jackie Kennedy când se aflau la bord.

Maria Callas a avut o aventură care a durat nouă ani cu Onassis, perioadă în care amândoi erau căsătoriți. Astăzi, în apartamentul Maria Callas poate fi admirat pianul Steinway care i-a aparținut sopranei, împreună cu verighetele din prima ei căsnicie și un platou Tiffany din argint pe care i l-a făcut cadou președintele Kennedy.

Legătura vasului cu lumea filmului a fost reluată anul trecut, când Christina O a apărut în serialul Netflix The Crown și în excelenta parodie Triangle of Sadness. Dotat acum cu sală de fitness, spa și numeroase gadgeturi printre care un tobogan și un Flyboard, iahtul poate fi închiriat pentru 768.500 de dolari pe săptămână.

Foto Profimediaimages.ro, Canadian Vickers