FacebookTwitterLinkedIn

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze, pentru a le completa pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. 

Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze planificate ale Moldovei pentru 2022, care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina. În prezent, toate aceste importuri provin de la compania rusă Gazprom, în baza unui contract care expiră în 2026.

Împrumutul, acordat prin Cadrul de reziliență și mijloace de trai al BERD, de 2 miliarde euro, care sprijină Ucraina și țările afectate învecinate, va fi împărțit în două tranșe. O tranșă de urgență de 200 de milioane de euro va fi utilizată în caz de întrerupere a aprovizionării, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze care să fie stocată în România sau Ucraina, pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

Scopul împrumutului este de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze din Moldova și de a proteja nevoile de bază și mijloacele de trai pentru 2,7 milioane de moldoveni și refugiați din Ucraina.

Prețurile gazelor au atins niveluri record în ultimul an, provocând o criză energetică exacerbată de război.

„Aceste proiecte BERD oferă un colac de salvare pentru Moldova, ajutând la diversificarea surselor de aprovizionare, și oferind Moldovei posibilitatea de a importa 100% din necesarul de energie din UE”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz.

BERD este un investitor instituțional de top în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în această țară, prin 154 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru peste 1.000 de firme din Moldova, pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.