FacebookTwitterLinkedIn

Piața imobiliară se dovedește a fi rezilientă în cazul dezvoltatorului de proiecte sustenabile One United Properties, atât pe componenta rezidențială, cât și pe cea de office, în ciuda unui climat economic instabil și lipsit de predictibilitate. 

Compania dezvoltă proiecte sustenabile, cu componentă mixtă, în principal în București, unde, potrivit INS, ar fi în proces de construcție 27.000 de unități locative, din care cca 21.000 de unități vor fi livrate în acest an, aproape de recordul stabilit anul trecut. Tot statisticile arată că în capitală ar fi undeva la 32.500 de potențiali cumpărători de proprietăți rezidențiale, declarați. Și mulți dintre ei se vor îndrepta spre locuințele noi, mai confortabile. 

„Știm foarte bine că, pe măsură ce anii trec, stocul vechi versus stocul nou se mărește puternic, iar oamenii vor să-și schimbe locuința. Piața imobiliară nu are cum să meargă înapoi, iar prețul locuințelor nu are cum să scadă. O dată pentru că nu se mai construiește atât de mult, din varii motive. (…) Nevoia locativă este foarte mare, știm clar că piața este extrem de dinamică și de efervescentă, iar tranzacțiile imobiliare au loc din fazele de proiect, așa cum ne-am obișnuit în ultimii zece ani”, punctează pentru Forbes Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division al One United Properties. 

Referindu-se la accesibilitatea locuințelor pentru populație, în contextul în care inflația crește, la fel și prețurile energiei, iar materialele de construcții sunt și ele în apreciere, Beatrice Dumitrașcu consideră că clienții vor găsi întotdeauna resursele pentru a achiziționa o locuință, pentru că deopotrivă cresc și salariile. Ea afirmă că astăzi ar fi necesari 6,5 ani de salarii medii brute pentru a putea achiziționa o locuință de 70 mp. 

„În plus, avem al doilea cel mai mic preț mediu pe metru pătrat din Europa, în jur de 1.266 euro/mp. Suntem pe o piață în creștere, care va avansa pe măsură ce vor apărea dezvoltări noi, coroborat și cu influxul de locuitori noi din București, de cca 8.000 pe an. Toți acești oameni au nevoie de un cămin”, punctează ea. 

One United Properties și-a creat un nume pe segmentul dezvoltărilor de proprietăți premium, în nordul capitalei, însă în ultimii ani strategia companiei a cuprins și proiecte din segmentele mediu superior și mediu, ca urmare a nevoii observate pe piață. 

Pe lângă unul dintre proiectele cele mai reprezentative de pe segmentul mediu ale grupului, One Cotroceni Park, o dezvoltare multifuncțională care cuprinde componente rezidențial, office și retail, One United Properties va dezvolta în continuare acest segment mediu prin One High District, One Lake District, care va cuprinde 2.000 de unități locative în proximitatea Lacului Plumbuita, și alte unități locative. În pipeline-ul imediat, 4.000 de unități locative noi vor fi lansate în piață, iar planurile pentru următorii șapte ani vizează un portofoliu rezidențial care să cuprindă 10.000 de unități locative. Asta înseamnă, ca suprafață, în jur de 1 milion de metri pătrați.

Nevoia de pe piață se reflectă și în rapiditatea cu care se vând apartamentele, încă din faza de proiect. One Cotroceni Park, din peste 800 de apartamente la vânzare, mai are doar 50 disponibile, în condițiile în care va fi gata anul viitor, în octombrie. La One Timpuri Noi, proiect pe segmentul mediu, mai sunt în jur de 12 de unități din peste 200. 

Iar investițiile vor continua. În cadrul companiei, achiziția de terenuri noi este un subiect constant de discuție, în vederea dezvoltării ulterioare, deoarece strategia de business a grupului este „de a avea și a administra un portofoliu cât de vast de proprietăți multifuncționale.”

Dezvoltatorul nu exclude ideea unor viitoare proiecte în alte orașe decât Bucureștiul, deja se concretizează Faza 2 a One Mamaia Nord, de pe litoralul românesc. „Așadar, pe măsură ce vor apărea noi oportunități în alte orașe mari, le vom analiza. Avem foarte multe discuții privind terenuri în afara Bucureștiului, dar le vom anunța pe măsură ce se vor concretiza.” (B.D.)

Potrivit lui Beatrice Dumitrașcu, clienții sunt atenți la proiectele lansate și chiar există „liste de așteptare din ce în ce mai lungi, pentru că oamenii așteaptă să venim cu produse noi.”

Iar dacă pe piață se vehiculează informații privind scăderi ale prețurilor la proprietățile rezidențiale, Beatrice Dumitrașcu le infirmă, explicând că piața s-a confruntat cu creșteri între 7-10% în fiecare dintre ultimii ani. 

Pentru a contracara totuși aceste escalări de prețuri din industria construcțiilor, One United a reușit să contracteze serviciile cu niște termeni clari, care ajută dezvoltatorul ca, pe parcursul avansării proiectelor, să aibă mai multă stabilitate. Dar creșterea de prețuri nu este dată doar de factori precum inflația și evoluția costurilor din construcții, ci și de raportul cerere-ofertă. Iar în prezent, balanța înclină mai degrabă de partea cererii, mai mare decât oferta. În plus, nu se mai dezvoltă atât de rapid și nu se mai eliberează autorizațiile de construire atât de repede, factori care ar putea determina o ofertă mai mică în perioada următoare.