Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

BCE se teme de deflație în zona euro

Inflația din zona euro a continuat să scadă mai ales după scăderea prețurilor petrolului, dar creșterea prețurilor adiacente a rămas constantă.
 aboneaza-te
euro

Inflația din zona euro a continuat să scadă mai ales după scăderea prețurilor petrolului, dar creșterea prețurilor adiacente a rămas constantă. Acesta este un semn pentru factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene care încearcă în mod disperat să elimine amenințarea deflației pe fondul recesiunii economice a blocului, informează Reuters.

Prețurile de consum din cele 19 țări care au moneda euro drept monedă națională au scăzut la un nivel minim în ultimii 4 ani, 0,1% în luna mai de la 0,3% în luna aprilie, cu mult sub obiectvul BCE de 2%. Această scădere este pusă pe seama scăderii prețurilor la energie cu 12% în timpul perioadei de recesiune globală și conflicte de natură politică în rândul marilor producători de petrol.

Cu toate acestea, o cifră „de bază”, care exclude prețurile la energie și alimente, s-a menținut la 1,1%, în timp ce date mai restrânse care exlcud și prețurile la alcool și tutun au rămas la 0,9%. În timp ce toate aceste cifre sunt sub targetul stabilit de Banca Centreală Europeană, aceasta are o putere mică de a controla creșterea prețurilor pe termen scurt, încercând în schimb să evite înrădăcinarea prețurilor scăzute.

Mai mult decât atât, BCE dorește să evite o spirală deflaționară ce ar putea fi dificil de întrerupt. Factorii de decziie europeni au avertizat că inflația ar putea deveni negativă în următoarele luni, în principal din cauza prețurilor mici la energie.

Cu toate acestea, BCE e posibil să ofere mai multe stimulente în iunie sau iulie, pe măsură ce economia zonei euro se micșorează cu o zecime anul acesta și restricțiile legate de pandemie vor rămâne în vigoare pentru o perioadă mai lungă decât se preconiza inițial.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii