FacebookTwitterLinkedIn

Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat planurile de majorare a ratei dobânzii pentru luna viitoare, în încercarea de a combate inflația în creștere.

Banca a anunțat că va crește costul împrumuturilor cu 25 de puncte de bază în luna iulie, prima majorare a dobânzii de mai bine de un deceniu, adăugând că ar putea urma o creștere mai mare în septembrie „dacă perspectivele inflației pe termen mediu persistă sau se deteriorează”.

„Inflația este nedorit de mare și se așteaptă să rămână peste ținta noastră pentru o perioadă de timp”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, conform CNN. BCE și-a crescut semnificativ prognoza pentru inflația anuală în zona euro la 6,8% în acest an și a declarat că va rămâne cu puțin peste ținta de 2% în 2024.

Instituția și-a redus, de asemenea, prognozele de creștere economică pentru blocul european. Se estimează acum că PIB-ul celor 19 țări care folosesc moneda unică euro va crește cu 2,8% în 2022 și cu 2,1% anul viitor. În plus, inflația din zona euro a atins un maxim istoric de 8,1% luna trecută, potrivit Eurostat.

Războiul din Ucraina a alimentat inflația globală și a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene pentru a găsi alternative la petrolul și gazele rusești. Europa a fost de acord să-și reducă exporturile, introducând embargouri treptate asupra petrolului și cărbunelui, iar acum caută soluții în direcția surselor alternative de energie, într-un moment în care prețurile combustibililor fosili sunt în creștere.

Lagarde a spus că prețurile la energie au fost cu aproape 40% mai mari decât în ​​mai 2021 și că acestea vor rămâne ridicate pe termen scurt.

BCE a fost mai lentă în abordarea unor politici împotriva inflației, în comparație cu omologii săi din Regatul Unit și Statele Unite, care au crescut ratele dobânzilor în ultimele câteva luni. Banca încearcă să găsească un echilibru delicat între creșterea ratelor dobânzilor pentru a menține creșterea prețurilor, dar nu atât de mult încât să arunce regiunea într-o recesiune. Bill Papadakis, un macro strateg la Bank Lombard Odier, a declarat că decizia BCE de a majora ratele și de a-și finaliza programul de cumpărare de obligațiuni de la 1 iulie a fost potrivită, dar perspectiva unei creșteri mai mari a ratei dobânzii, în septembrie, ar putea fi o greșeală.

Există totuși un motiv de optimism. Nivelurile ridicate de ocupare a forței de muncă și redeschiderea sectoarelor care au fost închise în timpul pandemiei se numără printre factorii care susțin consumul, a spus Lagarde. „Sunt create condițiile pentru ca economia să continue să crească și să se redreseze în continuare pe termen mediu”, a spus ea.