Cumulat, acestea au reprezentat circa două treimi din total. 94,5% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro, în timp ce 2,8% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi 2,7% din alte regiuni ale lumii.
BCE precizează că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, întrucât numărul acestora rămâne scăzut în raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote euro aflate în circulaţie. În anul 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulaţie, un nivel minim istoric.
„Utilizarea de bancnote contrafăcute pentru efectuarea plăţilor reprezintă o infracţiune pasibilă de urmărire penală. Dacă primiţi o bancnotă suspectă, verificaţi-o prin comparaţie directă cu una despre care ştiţi că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, vă rugăm să contactaţi organele de poliţie sau, în funcţie de practica naţională, banca centrală naţională din ţara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail”, îi sfătuieşte BCE pe cetăţeni.
Eurosistemul sprijină organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii de monedă. Eurosistemul are datoria de a proteja integritatea bancnotelor euro şi de a îmbunătăţi în continuare tehnologia de producere a lor. Cea de-a doua serie de bancnote – “Europa” – asigură un grad sporit de siguranţă a acestora şi contribuie la menţinerea încrederii publice în moneda euro.