ADVERTISEMENT

BCE a anunţat că în 2020 au fost retrase din circulaţie 460.000 de bancnote euro contrafăcute, o scădere cu 17,7% faţă de 2019

Irina Pană Afaceri Coordinator of social media team and particularly interested in small businesses and young entrepreneurs (movers & shakers). Also, I edit the 30 Under 30 lists. I graduated from University of Bucharest where I studied Journalism, Communication and Political Science. Follow me on LinkedIn/Facebook/Instagram @IrinaPana or drop me an email at Irina.pana@forbes.ro
FacebookTwitterLinkedInEmail
FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ 460.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulaţie în 2020 (220.000 în semestrul doi din 2020), o scădere cu 17,7% faţă de 2019. Bancnotele de 20 de euro şi de 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri.

Cumulat, acestea au reprezentat circa două treimi din total. 94,5% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro, în timp ce 2,8% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi 2,7% din alte regiuni ale lumii.
BCE precizează că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, întrucât numărul acestora rămâne scăzut în raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote euro aflate în circulaţie. În anul 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulaţie, un nivel minim istoric.
„Utilizarea de bancnote contrafăcute pentru efectuarea plăţilor reprezintă o infracţiune pasibilă de urmărire penală. Dacă primiţi o bancnotă suspectă, verificaţi-o prin comparaţie directă cu una despre care ştiţi că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, vă rugăm să contactaţi organele de poliţie sau, în funcţie de practica naţională, banca centrală naţională din ţara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail”, îi sfătuieşte BCE pe cetăţeni.
Eurosistemul sprijină organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii de monedă. Eurosistemul are datoria de a proteja integritatea bancnotelor euro şi de a îmbunătăţi în continuare tehnologia de producere a lor. Cea de-a doua serie de bancnote – “Europa” – asigură un grad sporit de siguranţă a acestora şi contribuie la menţinerea încrederii publice în moneda euro.